Al Sisi je po napadu sklical izredno zasedanje vojaškega in policijskega vrha v predsedniški palači. Foto: Reuters
Al Sisi je po napadu sklical izredno zasedanje vojaškega in policijskega vrha v predsedniški palači. Foto: Reuters
Egiptovska vojska napadla cilje v Libiji

Predsednik Abdul Fatah Al Sisi je napad na šest oporišč v mestu Derna v Libiji, kjer naj bi se napadalci urili, po poročanju Reutersa potrdil v televizijskem nagovoru v petek zvečer: "Terorističnega dejanja, ki se je zgodilo danes, ne bomo ignorirali. Ta trenutek napadamo oporišča, kjer se teroristi urijo."

Poudaril je še, da Egipt nima zadržkov pred napadi na "teroristična oporišča" ne glede na to, kje so, poroča BBC. V nagovoru je še opozoril, da bi morali vse države, ki podpirajo terorizem, kaznovati, in se po pomoč obrnil na ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Napad na oporišča je sledil dopoldanskemu terorističnemu napadu v bližini egiptovske prestolnice Kairo, v katerem so neznanci streljali na avtobus, poln koptskih kristjanov, ki so bili namenjeni v samostan. Umrlo je 29 ljudi, najmanj 24 je bilo ranjenih, med njimi tudi veliko otrok.

Po poročanju Reutersa, ki je navedel anonimni vir v egiptovski vojski, so sledi za napadalci vodile do omenjenih oporišč. Islamska država je sicer pozneje tudi uradno prevzela odgovornost za napad.

Serija napadov IS-ja na Kopte
V preteklih mesecih je skrajna skupina Islamska država izvedla več napadov na egiptovske Kopte - od decembra lani je tako v napadih umrlo že več kot 70 koptskih kristjanov. Islamska država je hkrati napovedala nove napade na Kopte, ki predstavljajo približno desetino izmed 92 milijonov Egipčanov.

Po aprilskih napadih je Al Sisi sicer razglasil trimesečne izredne razmere v vsej državi in obljubil, da bo storil vse, kar je potrebno za poraz džihadistov.

Egiptovska vojska napadla cilje v Libiji