Podporniki odstavljenega Mursija. Foto: EPA
Podporniki odstavljenega Mursija. Foto: EPA

Za ta korak se je odločil v okviru preiskave več nasilnih incidentov po odstavitvi predsednika Mohameda Mursija, ki so zahtevali številna življenja. Ukaz novega državnega tožilca Hišama Barakata, ki je položaj zasedel pred dnevi, zadeva devet članov Muslimanske bratovščine in pet islamistov iz drugih skupin.

Preiskava se nanaša na štiri nasilne incidente, ki so sledili odstavitvi Mursija 3. julija, vključno s spopadi, ki so pretekli ponedeljek v Kairu zahtevali 53 smrtnih žrtev.

Takratno nasilje, ki je izbruhnilo med zborovanjem Mursijevih podpornikov pred sedežem republikanske garde, je Muslimanska bratovščina označila za "pokol" in trdila, da so bili protestniki tarče strelov, medtem ko so molili. Vojska po drugi strani vztraja, da je posredovala, ker je "skupina teroristov" skušala napasti poslopje.

Mursija še vedno zadržujejo
Za Badieja in druge vodilne člane bratovščine so oblasti že pred dnevi izdale zaporne naloge, medtem ko je Mursi še vedno priprt na neznani lokaciji.

Medtem ko razmere v državi ostajajo napete, pa se je danes tja na obisk odpravil namestnik zunanjega ministra ZDA Bill Burns, ki bo po navedbah zunanjega ministrstva "poudaril ameriško podporo Egipčanom". Gre za prvi obisk visokega predstavnika ameriške administracije v Egiptu po Mursijevi odstavitvi.

Na obisku, ki bo trajal do torka, naj bi se srečal s predstavniki začasne vlade, pa tudi vodilnimi predstavniki civilne družbe in poslovnega sveta, so napovedali. ZDA so v petek prvič pozvale k izpustitvi Mursija in znova obsodile val poljubnih aretacij članov Muslimanske bratovščine.