Nova podoba Pariza, kot so si jo zamislili ruski arhitekti. Foto: EPA
Nova podoba Pariza, kot so si jo zamislili ruski arhitekti. Foto: EPA

Moskva je predstavila načrte za obsežno pravoslavno središče in javni trg v francoski prestolnici. Za prostor so si izbrali obrežje Sene, kar pomeni, da bi nizke stavbe iz 19. stoletja in drevesa parka Champ de Mars, ki so jih Parižani in obiskovalci občudovali pred znamenitim železnim stolpom Gustava Eiffla, zamenjala ogromna katedrala s petimi zlatimi čebulastimi kupolami, ob njej pa naj bi stalo še obsežno kulturno središče.

Kot zdaj kažejo arhitekturni načrti, bo katedralo prekrivala valovita steklena streha, iz katere bodo "štrlele" kupole - najvišja med njimi bo visoka 27 metrov. S svojimi 324 metri bo Eifflov stolp seveda še vedno mogoče videti, a pariške oblasti so za zdaj še previdne pri odobritvi načrtov, saj morajo preveriti, ali se bo stavba vključila v okolje.

Načrte za pravoslavno katedralo v središču Pariza je francoskemu predsedniku Nicolasu Sarkozyju že predstavil ruski kolega Dmitrij Medvedjev, voditelja pa sta se strinjala o smotrnosti takšnega projekta.

Zemljo kupili za 75 milijonov
Moskva je sicer že lastnica zemlje v bližini Eifflovega stolpa, saj je zemljišče lani za okoli 75 milijonov evrov kupila od prejšnje lastnice, francoskega meteorološkega urada. Posel ni potekal brez zapletov, saj sta si še vsaj dve drugi državi prizadevali za nakup. Nekateri Francozi so izrazili tudi dvom o pravilnosti izbora Rusov, saj menijo, da bi lahko zemljišče zaradi bližine diplomatskega predstavništva uporabljali tudi za obveščevalno dejavnost.

Rusi pa se ne pustijo motiti. Načrtujejo, da bi projekt v Parizu začeli leta 2012, stroške gradnje pa ocenjujejo na 34,5 milijona evrov. "Želimo najti pravilno kombinacijo pravoslavne tradicije in sodobne arhitekture, ki bi prišla do izraza v samem središču Pariza," je dejal predstavnik njihove Cerkve.