Izid volitev v Ekvadorju je bil tako tesen, da je bilo potrebno ponovno štetje glasov. Foto: Reuters
Izid volitev v Ekvadorju je bil tako tesen, da je bilo potrebno ponovno štetje glasov. Foto: Reuters
Na volitvah je za las slavil kandidat levice Lenin Moreno. Foto: Reuters
Argentinski časopis je prvi poročal, da ima kandidat desnice Guillermo Lasso posle v davčnih oazah. Foto: Reuters

Preiskava z naslovom Lasso: tajkun iz davčnih oaz je bila objavljena marca v argentinskem levičarskem časopisu Pagina 12, članek pa je pred volitvami 2. aprila povzelo več ekvadorskih časopisov.

Ekvadorski medijski nadzornik Supercom in medijske družbe so drug drugega obtoževali cenzure, Supercom pa je razsodil proti časopisom El Comercio, La Hora, Expreso in El Universo ter proti televizijskim kanalom Televicentro, Teleamazonas in Ecuavisa, ki bodo morali zdaj plačati vsak po 3.750 dolarjev ali ekvivalent desetih osnovnih novinarskih plač.

Nadzornik Supercoma Carlos Ochoa je ob tem dejal, da so globe tako kazen kot tudi motivacija za izboljšanje novinarskih praks. Pedro Valverde, odvetnik časopisa El Universo, ki je že napovedal pritožbo, pa je za BBC povedal, da bo "izčrpal vse administrativne in sodne možnosti, da bi razveljavil to absurdno sankcijo".

"Gre za cenzuro"
Ekvadorska organizacija za svobodo govora Fundamedios meni, da vlada ne bi smela finančno kaznovati medijev. "Gre za cenzuro, s katero se hoče vlada postaviti v vlogo urednika vseh medijev in odločati, kaj se objavi in kaj ne," je povedal direktor organizacije Cesar Ricaurte.

Supercom deluje v okviru spornega zakona o komunikacijah, ki ga je leta 2013 uvedel še aktualni ekvadorski predsednik Rafael Correa in daje oblastem pooblastila za sankcioniranje medijev.

Pritožbo proti omenjenim sedmim medijem je konec marca vložila organizacija Državljanski observatorij za kakovostne komunikacije, potem ko se je na to temo na televiziji potožil predsednik Correa. Po navedbah organizacije se medijske organizacije niso lotile preiskave trditev argentinskega časopisa, kar da je kršilo volilno pravico Ekvadorcev, saj "so domnevni zločini zadevali nekoga, ki je imel predsedniške težnje".

Correa vztraja, da je zakon dober
A nekateri izmed oglobljenih medijev pravijo, da pravno gledano sploh niso smeli poročati o primeru. Valverde je ob tem navajal t. i. demokratični kodeks, ki medijem prepoveduje objavo člankov, ki bi med volilnim obdobjem lahko bili videti, da dejavno delujejo proti enemu izmed kandidatov. Predstavniki časopisa El Comercio pa so dejali, da ima Correov zakon o komunikacijah v klavzuli zapisano, da mora biti vsak novinarski članek preverjen, za argentinsko preiskavo pa niso mogli jamčiti.

Kot piše BBC, je nameraval Lasso v primeru zmage sporni komunikacijski zakon razveljaviti. Nekdanji bankir je tesno izgubil proti kandidatu socialistov Leninu Morenu, ki je tudi izrazil pomisleke proti zakonu, tudi po odločitvi o oglobljenju sedmih medijev, in pravi, da bi rad o zakonu govoril neposredno z mediji. Correa je po drugi strani zakon večkrat pohvalil, vključno v povezavi z zadnjim incidentom.