Donald Trump bo prisegel kot predsednik ZDA 20. januarja. Foto: EPA
Donald Trump bo prisegel kot predsednik ZDA 20. januarja. Foto: EPA
Ko so elektorji oddajali svoje glasove, je bilo po prestolnicah držav in drugje nekaj protestov. Foto: Reuters

Hillary Clinton je dobila 227 glasov, sedem elektorjev je glasovalo drugače, kar je Trumpu odneslo dva glasova, Clintonovi pa pet glasov.

Kot je znano, je vseh elektorjev 538, za osvojitev predsedniškega položaja je potrebnih 270 elektorskih glasov. Trump jih je na volitvah dobil 306, čeprav je Hillary Clinton dobila skoraj tri milijone glasov volivcev več. Dva republikanska elektorja iz Teksasa sta raje kot volivce poslušala svojo vest in svoj glas oddala guvernerju Ohia Johnu Kasichu oziroma nekdanjemu kongresniku Ronu Paulu, zato je Trump na koncu dobil 304 glasove elektorjev.

Na strani Hillary Clinton se je premislilo pet elektorjev; štirje iz zvezne države Washington so svoj glas oddali drugim, in sicer trije so glasovali za nekdanjega državnega sekretarja ZDA republikanca Colina Powlla, eden pa za indijansko aktivistko Faith Spotted Eagle. Na Havajih, kjer je zmagala Clintonova, pa je eden od elektorjev svoj glas oddal senatorju iz Vermonta Bernardu Sandersu, in demokratka je na koncu zbrala 227 elektorskih glasov.

V sporočilu za javnost je Trump dejal, da bo garal za enotnost države, in obljubil, da bo predsednik vseh Američanov. Poudaril je, da se lahko po tej zgodovinski zmagi vsi veselijo svetle prihodnosti. "Skupaj bomo Ameriko spet naredili veliko," je sporočil Trump.

Ljudje znova na ulice
Ko so elektorji oddajali svoje glasove, je bilo po prestolnicah držav in drugje nekaj protestov. Trumpova zmaga bo slovesno potrjena v kongresu 6. januarja 2017, ko bo podpredsednik ZDA Joseph Biden v vlogi predsednika senata preštel glasove elektorjev in razglasil zmagovalca, ki bo prisegel kot 45. predsednik ZDA 20. januarja.