Mehiški policisti imajo v zadnjih mesecih še posebej veliko dela. Foto: EPA
Mehiški policisti imajo v zadnjih mesecih še posebej veliko dela. Foto: EPA
V Mehiko iz Kolumbije in ostalih južnoameriških držav prihaja na kilograme kokaina. Foto: EPA

Juareška policija je sredi tedna po elektronski pošti od neznancev dobila obvestilo, da naj se prebivalci pazijo, saj jih čaka najbolj krvav konec tedna. V sporočilu so zapisali, da bodo streljali na nakupovalna središča, restavracije, nočne klube in ostala javna mesta v mestu, in da bodo "pobijali po vsem mestu".

Vodja juareške policije Roberto Orduna je dejal, da morajo vsi grožnje vzeti povsem resno, prebivalcem pa je v sporočilu za javnost, ki ga je izdal v četrtek, obljubil, da bo policija še bolj pozorna in previdna. Prebivalci Juareza so seveda preplašeni in se skrivajo za zidovi svojih domov, Juarez pa se je tako za nekaj dni spremenil v mesto duhov, kjer se po cestah sprehajajo le najpogumnejši policisti.

Juarez vse bolj nevarno mesto
Mesto Juarez z 1,3 milijona prebivalcev že nekaj let prežema kriminal zaradi neprestanih sporov med drogeraškimi karteli. Da je grožnje treba jemati skrajno resno, so se policisti in prebivalci lahko prepričali v petek, ko so policisti v mestu našli pet moških trupel, ki so jih neznanci ubili, povili z odejami in jih odložili pred cerkvijo.

Mehiko prežema mamilaški kriminal
Mehika se je v zadnjem času ujela v začaran krog organiziranega kriminala, ki ga narekuje trgovina z mamili. Številke so grozljive: samo letos je bilo ubitih že 1.378 ljudi, odkar pa se je v predsedniško palačo decembra leta 2006 vselil Felipe Calderon in napovedal vojno mamilaškim kartelom, je bilo ubitih že skoraj 4.200 ljudi.

Po vsej državi je stopnja organiziranega kriminala, ki je povezan predvsem s trgovino z mamili, samo v letošnjem letu narasla za kar 48 odstotkov. Statistika je tako pokazala, kar so Mehičani vedeli že dolgo časa: število umorov, na kakršen koli način povezanih z mamilaškimi posli, se je v zadnjih mesecih močno povečalo.

B. T.