Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kot poroča BBC, bo prva skupina prebežnikov, za katero je bilo določeno, da ne bo deportirana nazaj v Ruando, ampak bo lahko ostala na območju Anglije in Walesa.

Britansko ministrstvo za notranje zadeve je sporočilo, da bo tako preverilo, ali elektronsko označevanje pomaga pri ohranjanju javnega reda in miru, prav tako pa naj bi bila lažja komunikacija s prosilci za azil, za katere bodo v vsakem trenutku vedeli, kje so. Tako naj bi tudi pridobili informacije o tem, koliko prebežnikov dejansko pobegne.

Sorodna novica Po posegu ESČP-ja letalo prosilcev za azil, namenjeno v Ruando, ostalo na tleh

Za zdaj ni jasno, koga bodo britanske oblasti tako označile, jasno pa je, da med temi ljudmi ne bo nosečnic in otrok.

Vsi, ki bodo imeli elektronsko oznako, bodo podvrženi policijski uri, če ne bodo izpolnjevali pogojev za prosilca za azil, pa jih bodo lahko vrnili v pripor ali celo sodno preganjali. Prav tako se bodo morali redno javljati na policijsko postajo ali na center za priseljence.

Kot opozarja BBC, bodo pristojne oblasti morale razmisliti o tem, ali bi lahko tovrstna naprava resno škodila človekovemu telesnemu in duševnemu zdravju ali če so bili žrtve mučenja ali sodobnega suženjstva.

Samo letos je bilo med Veliko Britanijo in Francijo 11.000 nezakonitih prehodov meje, v skupnem seštevku pa lani nekaj manj kot 30.000,

Ideja vlade je, da bi tako ostreje pritisnila na prosilce za azil, humanitarne skupine pa opozarjajo, da bo vlada na tak način le še bolj škodovala že tako ranljivim družbenim skupinam.