Elisabeth je 24 let preživela ujeta pod zemljo. Foto: EPA
Elisabeth je 24 let preživela ujeta pod zemljo. Foto: EPA
Josef Fritzl
Josef Fritzl je v intervjuju prejšnji teden priznal, da se ni mogel upreti zlorabi svoje hčere. Foto: EPA

Danes 42-letna gospa je z gnusom v očeh dejala, da nikoli več noče videti svojega očeta, njene besede, ko je prvič zagledala svojo mamo, pa so bile: "Ne morem verjeti, da sem svobodna. Nisem si mislila, da te bom še kdaj videla. To je preveč zame. Si to res ti?" Povedala je še, da si neizmerno želi, da bi na svoji koži čutila dež.

Elisabeth se je prvič srečala tudi s tremi otroci, ki jih je Josef Fritzl odpeljal iz kleti in so živeli z njim in njegovo ženo Rosemarie. "Otroci moji, tako lepi ste," so bile Elisabethine besede, medtem ko je s solzami v očeh stiskala svoje otroke.

Elisabethina sestra opisala prvo snidenje
Prve Elisabethine besede je objavil britanski dnevnik Sunday Mirror, ki se je pogovarjal z Elisabethino 36-letno sestro Gabriele Helm. "Nihče izmed nas ne more verjeti, kako normalna je videti Elisabeth. Zdrava je, komunikativna, vsak dan ji gre na bolje," je povedala Gabriele, ki je dodala, da je družina popolnoma pretresena in uničena zaradi razkritja grozljivega zločina. "Vsi pomagamo Elisabeth, ki je presrečna, da znova vidi svoje otroke. Z njimi preživlja ves svoj čas, saj jih hoče kar najbolje spoznati," je še povedala Gabriele.

Kletni zapor jih je zaznamoval
Elisabethin odvetnik Christoph Herbst je povedal, da je Elisabeth zelo srečna, da na novo odkriva svet in da si zelo želi med ljudi. Vendar pa je za njo in preostale člane družine zelo pomembno, da se na novo okolje privajajo počasi. "Za zdaj se le pogovarjajo. Elisabeth in njeni otroci, ki so živeli v kleti, še nimajo nobenega občutka za prostor in čas," je še povedal odvetnik.

Povedal je tudi, da so mama in otroci, ki trenutno živijo v bolnišnici, zelo veseli. Trije otroci, ki so živeli s Fritzlom in njegovo ženo, se sicer težje znajdejo v temnih prostorih, a pomembno je le, da so skupaj. "Neverjetno je, kako se je Elisabeth odzvala na zunanji svet. Zelo močna je in prvič v življenju je resnično srečna," je še povedal Herbst.

Fritzlov zločin buri duhove
Josef Fritzl je Elisabeth zaklenil v klet, ko je imela 18 let, v prepričanju, da jo bo tako obvaroval pred nevarnostmi sveta. Tam jo je držal kar 24 let in jo zlorabljal, rodila pa mu je sedem otrok. Trije so živeli z njo v kleti, tri pa je Fritzl odpeljal iz kleti in so živeli z njim in njegovo družino. En otrok je umrl kmalu po rojstvu. Fritzl, ki je od odkritja grozljivega zločina v priporu, je v intervjuju povedal, da se je ujel v začaran krog zlorabljanja svoje hčere in da so nanj v zgodnjem otroštvu vplivale dominantna mama in nacistične vrednote Adolfa Hitlerja.

B. T.