Takole so sokrajani v sredo zaželeli vse najboljše za rojstni dan zdaj 18-letnemu Alexandru, ki je vse do zdaj živel v kleti. Foto: EPA
Takole so sokrajani v sredo zaželeli vse najboljše za rojstni dan zdaj 18-letnemu Alexandru, ki je vse do zdaj živel v kleti. Foto: EPA
Policija razkriva nove in nove podrobnosti afere, ki je pretresla svetovno javnost. Foto: EPA

Kot je napisala v pismu svojemu prijatelju, ki ga je danes objavil eden do avstrijskih časopisov, je nameravala takrat 18-letna po izpitih oditi od doma in se vseliti skupaj s sestro in njenim fantom. "Po izpitih ..se bom preselila s sestro in njenim fantom," je zapisala 9. maja 1984, dobra dva meseca preden jo je oče zaprl v klet, 29. maja pa je E.-ju, na katerega so pisma naslovljena, pisala o svojih konjičkih.

"Rada poslušam glasbo in sanjarim." V zadnjem pismu, poslanem 3. avgusta, le nekaj tednov pred začetkom dolgoletnega ujetništva, pa je zapisala. "Drži pesti zame. Ko dobiš to pismo, bo vsega konec. Pošljem ti nov naslov, takoj, ko se preselim." Poleg je priložila tudi svojo fotografijo, na katero je napisala: Misli name! Sissy.

Pogovor z odvetnikom razkril veliko
Avstrijski tednik News je objavil pogovore med 73-letnim Fritzlom in njegovim odvetnikom Rudolfom Mayerjem. Fritzl je vsaj dve leti pred zaprtjem hčerke že začel graditi bunker, iz katerega je bilo nemogoče pobegniti. "Na vhod v bunker sem namestil težka betonsko-železna vrata, ki so se odpirala in zapirala s številčno kodo ter jih opremil z elektromotorjem na daljinsko upravljanje. Nato sem bunker zvočno izoliral ..."

Bal se je aretacije
Za zaprtje hčerke se je odločil, ker je želel najti kraj, kjer bi bila varna pred svetom, hkrati pa je želel imeti z njo spolne odnose. Priznal je tudi, da je razmišljal, da bi hčerko pustil na svobodo, a se je bal aretacije. "Vedel sem, da sem najbrž nor, ker delam nekaj takega, vendar mi je kljub temu sčasoma postalo vse bolj samoumevno, da imam v kleti drugo življenje."

Kot je znano, je bila Elisabeth 24 let ujeta v kleti, v tem času pa je rodila tudi sedem otrok, eden od njih je umrl kmalu po rojstvu. Trije otroci so odraščali z njo v kletnem stanovanju brez dnevne svetlobe, tri otroke pa je Fritzl posvojil skupaj z ženo, ki ji je vsakih rekel, da je otroka pred vrati njunega doma pustila Elisabeth, češ da ne more skrbeti zanj.

K. T.