Elisabeth bo spregovorila o 24-letnem ujetništvu. Foto: EPA
Elisabeth bo spregovorila o 24-letnem ujetništvu. Foto: EPA
Bolnišnico v Amstettnu dobesedno oblegajo novinarji in paparaci. Foto: EPA

Številni poročevalci namreč še vedno kampirajo pred psihiatrično bolnišnico v Amstettnu in s tem povzročajo pritisk na prizadeto družino. Zato se je 42-letna Elisabeth, ki je 24 let preživela v očetovem ujetništvu, odločila, da bo spregovorila za avstrijsko televizijo. Njeni otroci in mama Rosemarie še vedno živijo v omenjeni bolnišnici, pred katero prežijo novinarji, katerih poskusi, prestopajo meje zdravega razuma.

Nekateri namigujejo, da bo za ekskluzivni intervju dobila milijone evrov, saj naj bi se zanj zanimalo več kot 300 televizij. Intervju naj bi opravil voditelj Christoph Feurstein, ki je pred letom dni intervjuval Natascho Kampusch, ko je ta s svetom delila svojo zgodbo o osmih letih in pol, ki jih je preživela v kleti svojega ugrabitelja. Avstrijska televizija ORF je sporočila, da v studiu z Elisabeth ne bo nobenega od njenih otrok.

Mediji prestopili mejo zdravega okusa
Za intervju se je Elisabeth odločila, da bi zmanjšala napetost in pritisk na družino, ki jo izvajajo mediji in javnost. Družina se je naveličala vseh novinarjev in fotografov, ki so se dobesedno utaborili pred bolnišnico v Amstettnu, kjer prebivajo Elisabeth, njeni otroci in mama Rosemarie, ter tam prežijo na kakršne koli novice in podrobnosti, njihovi poskusi, da bi prišli do družine, pa so občudovanja vredni.

Elisabeth in dva sinova na dnevni svetlobi
Iz bolnišnice v Amstettnu pa so sporočili, da so Elisabeth in dva njena otroka, 18-letni Stefan in petletni Felix, prvič zapustili bolnišnico in se za kratek čas sprehodili po bolnišničnem vrtu. Zdravnik, ki nadzoruje njihovo okrevanje, je povedal, da so vsi trije dovolj močni, da so lahko zapustili zaprte prostore, prav tako so se že privadili na dnevno svetlobo in niso potrebovali sončnih očal. Vsi trije naj bi bili izjemno navdušeni nad naravo in svetom, ki jih obdaja.

Drugi trije otroci, ki so živeli pri Josefu Fritzlu in njegovi ženi Rosemarie, dobro okrevajo od šoka, 19-letna Kerstin pa je še vedno v komi. Kdaj bo družina lahko zapustila bolnišnico, še ni jasno.

B. T.