Novoizvoljeni predsednik Emmanuel Macron med nagovorom po volitvah. Foto: Reuters
Novoizvoljeni predsednik Emmanuel Macron med nagovorom po volitvah. Foto: Reuters
Emmanuel Macron
39-letni Macron je postal najmlajši predsednik Francije. Foto: AP
Macron močno premagal Le Penovo

gem krogu predsedniških volitev v Franciji je Emmanuel Macron s 66 odstotki glasov prepričljivo premagal Marine Le Pen, ki jih je dobila 34 odstotkov.

Le Penova je v telefonskem pogovoru Macronu že čestitala za zmago in mu zaželela uspeh pri soočanju z "velikimi izzivi", ki ga čakajo.

Macron: Francozom želim povrniti optimizem
Novoizvoljeni predsednik Macron se je najprej zahvalil podpornikom in dejal, da bo naredil vse, da upraviči njihovo zaupanje, nato pa se obrnil k vsem Francozom, tudi privržencem njegove protikandidatke Marine Le Pen, ter zatrdil, da jih je slišal, da je slišal njihove strahove, dvome in jezo. "Moja odgovornost je, da vas slišim," je dejal in dodal, da bo branil Francijo in Evropo.

Poudaril je, da se bo boril za enotnost naroda in proti delitvam, ki razdvajajo Francoze. Napovedal je, da si bo Francija pod njegovim vodstvom prizadevala za mir v svetu in bo v prvih vrstah v boju proti terorizmu. "Odpira se nova stran zgodovine, upam, da bo to stran upanja in zaupanja," je še dejal novi francoski predsednik.

Glavna prioriteta njegovega mandata bo "moralizacija francoske politike". V naslednjih petih letih je predsednikova odgovornost, da ublaži strahove in Francozom povrne optimizem, je Macron zaključil svoj govor.

Le Penova bo osnovala novo politično silo
Skrajna desničarka Marine Le Pen je dejala, da so Francozi glasovali za kontinuiteto, in dodala, da je francoska politična krajina razdeljena med domoljube in globaliste. Svoje privržence je pozvala k nadaljevanju boja do parlamentarnih volitev, ki bodo 11. oziroma 18. junija. Kot je dejala, je današnji rezultat kljub porazu za Nacionalno fronto zgodovinski.

Ob tem je napovedala, da mora osnovati novo politično silo in vse domoljube pozvala k pridružitvi. Dodala je, da mora Nacionalna fronta izvesti konkretne reforme, da bo izpolnila pričakovanja ljudstva. Eden izmed petih podpredsednikov Nacionalne fronte Florian Philippot je ob tem napovedal, da bo stranka spremenila ime.

Odzivi na Macronovo zmago
Macronu sta za zmago prek tiskovnih predstavnikov že čestitali britanska premierka Theresa May in nemška kanclerka Angela Merkel, ki je dejala, da je zmaga Macrona zmaga močne združene Evrope in francosko-nemškega prijateljstva. Tudi predsednik italijanske vlade Paolo Gentiloni se je razveselil zmage proevropskega kandidata. "Hura, predsednik Macron. Upanje razsaja po Evropi," je zapisal. Ameriški predsednik Donald Trump je vodji gibanja Naprej čestital za "veliko zmago" na današnjih volitvah. Dodal je, da se že veseli sodelovanja z njim.

V telefonskem pogovoru je Macronu za zmago čestital dosedanji francoski predsednik Francois Hollande, ki je dejal, da se večina francoskega ljudstva želi združiti okoli "vrednot republike". Francoski premier Bernard Cazeneuve je dejal, da se je francosko ljudstvo odločilo, da obdrži svoje mesto v srcu Evrope.

"Vesel sem, da so Francozi izbrali evropsko prihodnost," je na družbenem omrežju Twitter zapisal predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. Izvolitev Macrona je poziv, da "skupaj najdemo močnejšo in pravičnejšo Evropo". V pismu Macronu je izrazil prepričanje, da bo sodelovanje z njim "plodno za razvoj Evrope, ki bo ščitila in branila naše sodržavljane in jim dala sredstva za ukrepanje". Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk se je prav tako razveselil tega, da so Francozi rekli "ne tiraniji lažnih novic".

Novemu predsednika sta čestitala tudi slovenski premier Miro Cerar in predsednik republike Borut Pahor. "Čestitke Macronu in Franciji. Spodbudna novica za evropsko prihodnost," je na družbenem omrežju Twitter zapisal Pahor. "Iskrene čestitke Emmanuelu Macronu in Francozom, ki so močno podprli #prihodnostEU," pa je na Twitterju zapisal Cerar.

Volilna udeležba do 17. ure več kot 65-odstotna
Francosko notranje ministrstvo je sporočilo, da se je do 17. ure volitev udeležilo 65,3 odstotka volivcev. V drugem krogu volitev pred petimi leti je udeležba ob 17. uri znašala 71,96 odstotka. Po poročanju francoskih medijev gre tudi za najnižjo volilno udeležbo do 17. ure od leta 1969.

Po poročanju dopisnika Televizije Slovenija Matjaža Trošta je Macron očitno močno dobil glasovanje na francoskih čezmorskih območjih ter v Kanadi in ZDA.

Francijo čakajo še parlamentarne volitve
Po predsedniških volitvah Francijo čez dober mesec dni čakajo še parlamentarne volitve. Prav te bodo odločilne za dejanski vpliv novega predsednika.

Macron močno premagal Le Penovo