Angela Merkel se bo cepila pri svojem osebnem zdravniku in to s cepivom, s katerim bo cepljena večina njenih sodržavljanov. Foto: EPA
Angela Merkel se bo cepila pri svojem osebnem zdravniku in to s cepivom, s katerim bo cepljena večina njenih sodržavljanov. Foto: EPA
Cepivo
V Franciji se je cepljenje začelo včeraj, državljane pa bodo cepili s cepivom domačega proizvajalca Sanofi-Pasteur. Foto: EPA

Novica je med ljudmi sprožila burno razpravo. Med tistimi, ki naj bi prejeli "boljše" cepivo, naj bi bila tudi kanclerka Angela Merkel, ki pa je že sporočila, da se bo dala cepiti s cepivom za običajne državljane.

Nemški mediji so namreč poročali, da naj bi najpomembnejše osebe v državi cepili s cepivom proizvajalca Baxter, ki ima manj stranskih učinkov kot cepivo, ki ga izdeluje podjetje GlaxoSmithKline (GSK) in s katerim naj bi cepili večino ljudi.

Vsi drugačni, vsi enakopravni?
Tiskovni predstavnik vlade Ulrich Wilhelm je zanikal, da bi vzpostavljali sistem, ki dela razlike med državljani, češ da sta obe cepivi enako učinkoviti. "Evropska unija je do zdaj odobrila uporabo treh cepiv, zato ni boljšega ali slabšega," je še poudaril.

V Slovenijo bo prva pošiljka cepiva (34.000 odmerkov) prispela jutri, cepiti pa bodo začeli prihodnji teden. Najprej bodo na vrsti zdravstveni delavci in kronični bolniki. Slovenija ima z britansko družbo GlaxoSmithKline sklenjeno pogodbo za 800.000 doz cepiva, za 550.000 doz cepiva pa se še pogovarja s švicarskim Novartisom.

Vendar pa v opoziciji pravijo, da navadno cepivo ni primerno za otroke in nosečnice, saj ima preveč stranskih učinkov. Opozarjajo pa tudi, da utegne vsa razprava navsezadnje odvrniti od cepljenja.

Po raziskavah javnega mnenja Nemcev nova gripa, za katero je v državi zbolelo 23.000 ljudi, dva pa sta umrla, ne skrbi pretirano. Več kot polovica, kar 59 odstotkov, jih je namreč dejalo, da se bolezni ne bojijo.

Britanci z domačim cepivom
Medtem ko se bo v Nemčiji cepljenje začelo prihodnji teden, pa so cepljenjem danes začeli v Veliki Britaniji. Sprva naj bi cepili 11 milijonov najbolj ogroženih ljudi, med njimi zdravstveno osebje, nosečnice in ljudi z oslabljenim imunskim sistemom. Cepljenje so ponudili tudi britanskim vojakom v Afganistanu. Cepili bodo s cepivom britanskega proizvajalca GSK, ki je sporočil, da so prejeli naročila za 400 milijonov odmerkov cepiva.