Stanje ostaja najhujše v Gvineji, Sierri Leone in Liberiji. Foto: EPA
Stanje ostaja najhujše v Gvineji, Sierri Leone in Liberiji. Foto: EPA

Po navedbah WHO-ja po izrednem srečanju so razmere v najbolj prizadeti trojici držav - Liberiji, Sierri Leone in Gvineji - še vedno zelo skrb vzbujajoče. Strokovnjaki so razpravljali o novih načinih za zajezitev epidemije. Pri WHO-ju so poudarili, da mora poudarek ostati na preprečevanju prenašanja ebole znotraj treh omenjenih afriških držav.


Slovenija bo WHO-ju za pomoč državam v boju proti eboli namenila prispevek 30.000 evrov. Kot so zapisali na MZZ-ju, Slovenija deli zaskrbljenost mednarodne skupnosti glede širjenja ebole v zahodni Afriki in podpira vsa mednarodna prizadevanja za zajezitev epidemije. Vlada se je zato odzvala na poziv WHO-ja k denarni pomoči. Prav tako se preučuje možnost namenitve nadaljnje pomoči prizadetim državam.

V Gvineji, kjer je ebola izbruhnila, je vlada medtem začela plačevati odškodnine za družine 42 zdravstvenih delavcev, ki so zaradi virusa umrli. Osmim družinam so že plačali 10.000 dolarjev.

Nadzor na letališčih
WHO je ob tem še pozval Liberijo, Sierro Leone in Gvinejo, naj zaostrijo nadzor potnikov na letališčih in drugih točkah odhoda iz države. Čeprav je organizacija to predlagala že po avgustovskem izrednem srečanju, pa zdaj svetuje kakovostne preglede in hitro deljenje informacij z WHO-jem.

Po drugi strani pa strokovnjaki na srečanju niso predlagali nadzora na letališčih, kamor potniki iz prizadetih afriških držav pripotujejo. A za ta ukrep se je vseeno odločilo več držav, med drugim ZDA in Velika Britanija. Strokovnjaki so namreč opozorili, da so tovrstni ukrepi - čeprav morebiti vsaj za malo preprečijo nevarnost širjenja - zelo dragi in zahtevajo primerne sisteme vodenja. Ebola je doslej zahtevala skoraj 4.900 smrtnih žrtev, okužilo pa se je skoraj 10.000 ljudi.