Prodaja strelskega orožja je narasla že po novembrskih volitvah, po decembrskem pokolu pa še precej bolj. Foto: EPA
Prodaja strelskega orožja je narasla že po novembrskih volitvah, po decembrskem pokolu pa še precej bolj. Foto: EPA
'NRA - kri na tvojih rokah,' piše na plakatu ene izmed protestnic. Foto: EPA
Strokovnjaki zdaj učitelje učijo, kako ravnati z orožjem in v situacijah, kot je bila na šoli Sandy Hook. Foto: EPA
Približno 400 učencev šole Sandy Hook se je v četrtek prvič vrnilo k pouku, a ne v svojo šolo, ki ostaja zaprta. Foto: EPA

Lokalni organizatorji bodo v zameno za izročene videoigre "odgovornim državljanom" podeljevali darilne kupone, 12. januarja pa bodo v velikem smetnjaku DVD-je, CD-je in videoigre uničili. Skupina sicer trdi, da s tem ne trdijo, da so bile videoigre vzrok za pokol v Newtownu, naj bi pa nasilne igre, nanizanke in filmi otroke naredili manj občutljive za nasilna dejanja, agresivnejše in bolj prestrašene.

Strokovnjaki povezavo med nasilnimi videoigrami in nasiljem samim zanikajo. Lanska raziskava teksaške univerze A&M je tako ugotovila, da izpostavljenost nasilnim igram "nima ne kratkoročnih, ne dolgoročnih, ne pozitivnih, ne negativnih vplivov".
Eden izmed avtorjev raziskave, Christopher J. Ferguson, je decembra v reviji Time zapisal, da "ni pravih dokazov, da bi videoigre ali drugi mediji kakor koli prispevali k množičnim ubojem ali drugemu nasilju med mladimi".

Vrnitev v šolo
Učenci Sandy Hooka, kjer je 20-letni Adam Lanza 14. decembra ubil 26 ljudi, od tega 20 otrok, so se sicer prejšnji teden prvič po tragediji vrnili v šolo, s Sandy Hooka preseljeno v sosednji kraj Monroe. Tamkajšnja šola je bila močno zastražena, oblasti pa jo opisujejo kot "najvarnejšo šolo v Ameriki". Sandy Hook policija še vedno obravnava kot kraj zločina in ni jasno, ali se bo sploh kdaj odprla.

So pa v luči newtownskega poboja v bližnjem mestecu Danbury ta konec tedna zaradi pritožb odpovedali napovedan strelski sejem. Iz dejanja pa ne gre razbrati, da se ZDA odpovedujejo svoji navezanosti na orožje oziroma drugi amandma. Tako ameriški mediji poročajo o ogromnem porastu prodaje orožja po pokolu, saj se Američani bojijo morebitne prepovedi orožja.
"V bistvu se bojijo, da jim bo vlada vzela njihove pištole," je za Marionstar povedal eden izmed lastnikov prodajalne z orožjem. Lani naj bi samo v Ohiu prodali za 34 odstotkov več orožja kot leto poprej. Za porast prodaje so "zaslužne" tudi novembrske volitve, saj prodaja naraste vsakič, ko je izvoljen demokratski predsednik. Tudi tu je razlog v strahu, da jim bo demokrat vzel pravico do oborožitve.

Usposabljanje učiteljev
Oborožujejo pa se tudi učitelji - po pokolu v Newtownu je strelska skupina iz Ohia lansirala testni program strelskega usposabljanja učiteljev. Orožarska zveza The Buckeye je napovedala, da bo za tridnevni program sprva sprejemala prijave za do 24 učiteljev, vse stroške usposabljanja in streliva pa bo poravnala zveza.

"Učitelji in člani učiteljskih zborov nas že leta sprašujejo o usposabljanju za primer, kot je bil Sandy Hook," je povedal predsednik zveze Ken Hanson. "Dolgoročni cilj je razviti standardni program Oboroženi učitelj in usposabljanje nuditi vsakemu učitelju in predstavniku šole. Za začetek bomo za pilotni program uporabili sredstva našega izobraževalnega sklada in zbirali donacije od korporacij."

Usposabljanje poteka tudi v Alabami, kjer v strelskih vajah zdaj sodeluje več kot sto učiteljev.
Obama za spremembe
In medtem ko ameriška orožarska zveza (NRA) poziva k oboroženim varnostnikom na vsaki ameriški šoli, se Obamova Bela hiša pripravlja na svoj morda najostrejši boj doslej - spopad z NRA-jem in njenimi zavezniki v kongresu glede orožarskih reform.
Obama naj bi po poročanju Washington Posta zahteval strožji nadzor nad orožjem, prodajo orožja in kupci, pri čemer naj bi duševnim bolnikom zdaj onemogočili dostop do orožja.

Na čelu posebne skupine je podpredsednik ZDA Joe Biden, ki se je podobnih pobud lotil že leta 1994 in dosegel desetletno zvezno prepoved težkih (vojaških) orožij, kot so polavtomatske puške. Lanza je pokol na Sandy Hooku izvedel prav s polavtomatsko puško, s katero je v le nekaj minutah postrelil 24 ljudi. Bela hiša naj bi trenutno preučevala, kako bi lahko izkoristila predsednikova pooblastila za neposreden sprejem reform, ne da bi se zapletla v dolgo in mučno bitko v kongresu.