Wayne LaPierre je prepričan, da je večina Američanov na njihovi strani, in ne želi novih posegov v pravico do orožja. Foto: Reuters
Wayne LaPierre je prepričan, da je večina Američanov na njihovi strani, in ne želi novih posegov v pravico do orožja. Foto: Reuters

V ZDA imamo sistem, ki je 'pogrnil na celi črti'. Na zvezni ravni nimamo nobene podatkovne baze teh norcev … Če želimo imeti pod nadzorom kriminalce, jih ostranimo s ceste.

Wayne LaPierre za NBC
Wayne LaPierre
Za La Pierra so krivi tudi mediji, ki izkoristijo vsako priložnost za napade na orožarsko industrijo. Foto: EPA

V pogovoru za NBC je glavni izvršni direktor Nacionalne orožarske zveze (The National Rifle Association - NRA) Wayne LaPierre dejal, da je prepričan, da "tudi Američani verjamejo, da ideja le ni tako nora". "To je edina stvar, ki bi lahko zagotovila varnost, zato bo NRA poskusil to idejo uresničiti."
La Pierre je dejal, da NRA nasprotuje pobudam za prepoved polavtomatskega orožja, in predlaga, da bo celo sam pomagal najti policiste in vojake, ki bi jih oborožili in poslali v vse ameriške šole: "ZDA porabijo dve milijardi dolarjev za urjenje policistov v Iraku, zakaj vladnih rezerv ne bi porabili še za urjenje varnostnikov, ki v ZDA skrbijo za varnost na šolah?"
Republikanci proti dodatnim prepovedim orožja
Besede direktorja največjega orožarskega lobija v ZDA so v nedeljo kritizirali le demokrati, republikanci, katerih politične kampanje so odvisne od orožarskega denarja, pa so bili še naprej proti vsem dodatnim prepovedim orožja.

"Zavedam se, da v državi obstaja močan medijski stroj, ki bi rad za vsak dogodek, ki se zgodi, okrivil orožje," je dejal La Pierre in ponovil svoje stališče, da bi lahko oborožen varnostnik preprečil strelni pohod Adama Lanze, ki je na šoli Sandy Hook v Newtownu pobil 20 otrok, starih med pet in deset let, ter šest odraslih žensk.
La Pierr je šel še korak naprej, ko je dejal, da imajo "v ZDA sistem, ki je 'pogrnil na celi črti'. Na zvezni ravni nimamo nobene podatkovne baze teh norcev … Če želimo imeti pod nadzorom kriminalce, jih odstranimo s ceste."

Obama bi omejil število nabojev
Ameriški predsednik Barack Obama je po pokolu na osnovni šoli v ameriški zvezni državi v Connecticutu ustanovil posebno skupino pod vodstvom podpredsednika Josepha Bidna, ki bo do januarja pripravila priporočila za ukrepe, ki bi zmanjšali tovrstno nasilje. 20-letni Adam Lanza je polavtomatsko puško, s katero je pobijal, vzel svoji mami, ki je imela doma manjšo orožarno. Napadalec je med drugim ubil njo in tudi sebe.

Demokratska senatorka iz Kalifornije Dianne Feinstein je napovedala predlog zakona za prepoved polavtomatskega orožja v ZDA. Obama bi rad še obvezno preverjanje morebitne kriminalne preteklosti in duševne bolezni kupcev. Pogoji bi veljali tudi na orožarskih sejmih, na katerih se opravi 40 odstotkov vse civilne trgovine z orožjem v ZDA. Obama bi omejil tudi število nabojev v enem nabojniku.

Prepoved polavtomatskega orožja je v ZDA trajala le od leta 1994 do leta 2004.

Plaz kritik se je usul tudi na Hollywood
Demokrati priznavajo, da sta nujni tudi razprava o nasilni kulturi, ki jo spodbuja ameriška zabavna industrija, in debata o duševnih boleznih. Vendar pa želijo imeti na mizi tudi smiselne ukrepe za omejitev pravice do orožja.

Zabavna industrija, ki je pod udarom orožarskih navdušencev, se je že organizirala z novim črno-belim videom, v katerem zvezdniki naštevajo kraje množičnih pokolov in se sprašujejo, koliko časa se bo to še dogajalo, ter zahtevajo ukrepe. Video je del kampanje z naslovom "Zahtevaj načrt".

Ta kampanja ima že 750.000 podpornikov, med njimi 750 županov ameriških mest. V videu med drugim nastopajo Gwyneth Paltrow, Beyonce, Julianne Moore, Jamie Foxx, Selena Gomez, Ellen DeGeneres, Jon Hamm, Reese Witherspoon, Cameron Diaz, Jennifer Aniston in Conan O'Brien.

V ZDA imamo sistem, ki je 'pogrnil na celi črti'. Na zvezni ravni nimamo nobene podatkovne baze teh norcev … Če želimo imeti pod nadzorom kriminalce, jih ostranimo s ceste.

Wayne LaPierre za NBC