Američani so močno navezani na drugi amandma, ki jim daje pravico do oborožitve. Foto: Reuters
Američani so močno navezani na drugi amandma, ki jim daje pravico do oborožitve. Foto: Reuters
Piers Morgan je pri CNN-u zamenjal upokojenega Larryja Kinga. Foto: Reuters
V streljanju na osnovni šoli Sandy Hook je 20-letni Adam Lanza ubil 26 ljudi, od tega 20 otrok. Nato si je sodil sam. Foto: Reuters

Morgan je po strelskem pokolu 26 ljudi na osnovni šoli Sandy Hook v Connecticutu 14. decembra v svoji oddaji izvedel pravi pogrom nad svojimi gosti, ki so zagovarjali pravico do oborožitve.

CNN-ov voditelj je izzval bes podpornikov drugega amandmaja, ko je po pokolu v Newtownu intervjuval direktorja Gun Owners of America (ameriško združenje lastnikov strelskega orožja, op. a.) Larryja Pratta in mu zabrusil: "Neverjetno butast mož ste, kajne? Absolutno nobenega razumljivega argumenta nimate. V bistvu vas en drek zanima delež umorov s strelskim orožjem v Ameriki."

Bela hiša zavezana k odgovoru
Po intervjuju je bila na spletni strani Bele hiše objavljena peticija, v kateri je bilo navedeno, da 47-letni Morgan "z napadanjem drugega amandmaja izvaja sovražen napad na ameriško ustavo". Zato: "Zahtevamo, da se gospoda Morgana nemudoma deportira zaradi njegovih prizadevanj za spodkopavanje Ustave in zaradi izrabljanja položaja televizijskega voditelja na nacionalni mreži za izvajanje napadov na pravice ameriških državljanov."

Ameriški državljani lahko na spletni strani Bele hiše (whitehouse.gov) vlagajo peticije, če le zberejo vsaj 25.000 podpisov v 30 dneh. Bela hiša je nato obvezana k odgovoru. Najverjetneje pa bo administracija sicer dotično peticijo ignorirala, kot to stori večkrat.

Vztraja pri svojem
Morgan, nekdanji londonski časopisni urednik, je kritikom odgovoril kar prek svojega Twitterja. Tam je ponovil svoje pretekle pozive, naj ZDA prepovedo težko strelsko orožje in temeljito preverijo vse kupce strelskega orožja.
"Briga me za peticijo za mojo deportacijo. Me pa briga za uboge newyorške gasilce, ki so bili danes ubiti oziroma ranjeni s strelskim orožjem. Nadzornadorožjemzdaj," je tvitnil Morgan v ponedeljek, ko je strelec v New Yorku ubil dva gasilca, dva pa ranil. In še: "Če me deportirajo iz Amerike, ker si želim manj umorov s pištolami, so kakšne druge države, ki bi me vzele?"

Iz CNN-a so sporočili le, da mreža peticije ne komentira. Publicist Howard Bragman, podpredsednik spletne družbe Reputation.com, pa je povedal, da bo afera Morganu prinesla le dodatno pozornost, kar bi lahko pomenilo višjo gledanost njegove oddaje, ne bi pa škodila njegovemu ugledu. "Veliko ima opraviti dejstvo, da je Britanec, vidi razlike med ZDA in VB, strasten je in iskren pri obravnavanju te zadeve in s tem bo verjetno samo privabil več gledalcev," je povedal Bragman za Reuters.