Na meji med Sirijo in Turčijo čaka okoli 20.000 sirskih beguncev, prišlo pa naj bi jih še več deset tisoč. Foto: Reuters
Na meji med Sirijo in Turčijo čaka okoli 20.000 sirskih beguncev, prišlo pa naj bi jih še več deset tisoč. Foto: Reuters

Sirski begunci bežijo pred ofenzivo provladnih sil na Alep, po podatkih ZN-a pa jih na območju turške province Kilis v mrazu čaka okoli 20.000. "Režim je zaprl del Alepa (...) Turčija je v nevarnosti," je dejal Erdogan. "Če pridejo na mejo in ne bodo imeli druge izbire, moramo in bomo, če bo potrebno, naše brate spustili v državo," je dodal.

Ankara pravi, da so sirskim beguncem na drugi strani meje na voljo hrana in zaklonišča in da trenutno ni potrebe, da se jih spusti v Turčijo. Tako meni tudi guverner province Kilis Sulejman Tapsiz, ki je povedal, da so prebežnike namestili v osmih nastanitvenih centrih na sirski strani meje in da v Turčiji gostijo že od dva do 2,5 milijona Sircev.

Turčija je po njegovih besedah sposobna sprejeti še od 30.000 do 35.000 beguncev, po njegovih podatkih pa bi jih lahko na turško mejo v prihodnjih dneh prišlo še 70.000.

Cavusoglu: Turčija ohranja politiko odprtih vrat
Turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu je sicer poudaril, da njegova država za sirske begunce ohranja politiko odprtih vrat. "Sprejeli smo že 5.000 beguncev, še dodatnih od 50.000 do 55.000 pa jih je na poti in ne moremo jih kar pustiti tam," je dodal.

V ponedeljek se bosta v Ankari srečala nemška kanclerka Angela Merkel in turški premier Ahmet Davutoglu, govorila bosta o uresničevanju akcijskega načrta Evropske unije in Turčije za zmanjšanje prihoda prebežnikov v Evropo.