Erdogan med nagovorom. Foto: Reuters
Erdogan med nagovorom. Foto: Reuters

"Nemčija pomaga in podpira teroriste," je dejal Erdogan na konferenci v črnomorski pokrajini Rize.

"Kanclerki Merklovi smo poslali 4.500 dosjejev, ampak nismo prejeli odgovora na niti enega izmed njih," je dejal članom svoje vladajoče stranke AK.

"Ko je neki terorist, nam lahko rečejo, naj jim to osebo izročimo. Tistih, ki jih imajo oni pri sebi, nam nočejo poslati, lahko pa od nas zahtevajo svoje. Nemci torej imajo sodstvo, ampak mi tu v Turčiji ga pa nimamo, ali kaj," se je retorično vprašal predsednik Erdogan.

Njegove izjave bodo nedvomno še okrepile napetosti med državama, ki sta že zdaj v precej slabih odnosih. To sicer ni prvič, da je Erdogan izrekel tovrstne obtožbe na račun Nemčije - podobno je bentil že julija, potem ko je Nemčija po aretaciji nemškega aktivista v Turčiji zaostrila odnose z Ankaro, zunanje ministrstvo pa pozvalo svoje državljane, naj bodo previdni pri potovanju v Turčijo.

Ankara želi od Berlina osebe, povezane z gibanjem v ZDA živečega turškega klerika Fethulaha Gülena, ki ga v Turčiji preganjajo kot teroristično organizacijo in krivijo za neuspeli državni udar pred enim letom.