Po prepričanju turškega premierja Bašar Al Asad vodi teroristični režim za zatiranje Sircev. Foto: EPA
Po prepričanju turškega premierja Bašar Al Asad vodi teroristični režim za zatiranje Sircev. Foto: EPA
Uporniki so zajeli tank
Spopadi v Siriji se samo še stopnjujejo. Uporniki dobivajo pomoč iz tujine, vladna vojska pa sproža nove in nove ofenzive. Foto: Reuters
Mohamed Mursi
Mohamed Mursi je odločen, da bo Egipt znova postal najpomembnejša država v arabskem svetu. Del tega je tudi prevzemanje pobude pri oblikovanju koalicije za spremembo režima v Siriji. Foto: EPA

Na zasedanju vodstva vladajoče AK Parti (Pravičnost in razvoj) v Ankari je Erdogan ostro napadel južno sosedo: "Režim v Siriji je zdaj postal teroristična država."

Široka protisirska koalicija
Turčija in Sirija sta zgodovinska tekmeca, a zdajšnji odnosi med režimom družine Al Asad, ki se bori za obstoj, in proislamsko vlado v Ankari so vse hladnejši in na robu incidentov. Po sestrelitvi turškega letala v sirskem zračnem prostoru ali zunaj njega je Turčija odkrito stopila na stran upornikov, ki se že leto in pol borijo za zrušitev baasističnega režima.

Ravno ideološka nekompatibilnost - baasisem združuje arabski nacionalizem s socializmom - je eden izmed dodatnih vzrokov za zaostrovanje besed. Da se je oblikovala širša koalicija muslimanskih držav, ki odločno podpira sirsko opozicijo in uporniško Sirsko svobodno armado (FSA), potrjujejo tudi predlogi iz Kaira. Katar in Savdska Arabija priznavata plačevanje in urjenje ter tudi oboroževanje upornikov, ki se borijo proti Al Asadu.

Mursi: "Čas za reforme je potekel"
Novi egiptovski predsednik Mohamed Mursi, voditelj politične veje islamistične Muslimanske bratovščine, je Arabsko ligo, ki domuje v Kairu, obvestil, da se bo glede položaja v Siriji sestala četverica držav. Mursi je razkril, da se bodo Egipt, Savdska Arabija in Turčija sestale s predstavniki Irana, najtesnejšega zaveznika Bašarja Al Asada.

Arabskim zunanjim ministrom je Mursi povedal: "Čas za reforme je potekel. Napočil je čas za spremembo v Siriji. Sirski režim bi se lahko kaj naučil iz bližnje zgodovine in stopil ob stran."

Ban: Vojna v Siriji postal izredno nasilna
Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je v torkovem nagovoru pred Generalno skupščino ZN-a v New Yorku dejal, da tako sirska vlada kot opozicija kršita človekove pravice in sta odgovorni za mučenje, usmrtitve zapornikov in pomanjkljivo zaščito civilistov.

Ban je tudi zahteval, da morajo tisti, ki so odgovorni za kršitve mednarodnega humanitarnega prava in človekovih pravic, odgovarjati za svoja dejanja. Dodal je, da se je vojna v Siriji že spremenila v "izredno nasilno". Posvaril je tudi, da se lahko celotna regija pogrezne v "zapleteni dinamiki vojne".

Prihodnost si bodo Sirci izgradili sami
V svoji prvi oceni razmer v Siriji pred generalno skupščino je Lahdar Brahimi še dejal, da je število smrtnih žrtev v Siriji "pretresljivo", opustošenje zaradi vojne pa "katastrofalno". Hkrati je nekdanji alžirski zunanji minister, ki je v soboto prevzel položaj posebnega odposlanca, dejal, da bodo "prihodnost Sirije gradili njeni ljudje in nihče drug".

Po navedbah sirskih aktivistov so spopadi v državi do zdaj zahtevali od 23.000 do 26.000 življenj. Iz države je v sosednje države zbežalo 234.368 ljudi. V sami Siriji pa naj bi humanitarno pomoč po navedbah Bana potrebovalo 2,5 milijona ljudi.