Turčija se je ostro odzvala na glasovanje v francoski narodni skupščini o zanikanju genocida nad Armenci. Foto: EPA
Turčija se je ostro odzvala na glasovanje v francoski narodni skupščini o zanikanju genocida nad Armenci. Foto: EPA
Nicolas Sarkozy
Sarkozy v tekmi za nov predsedniški mandat računa na glasove v Franciji živečih Armencev. Foto: EPA

"V Alžiriji so od leta 1945 Francozi pobili okoli 15 odstotkov populacije. Alžirce so množično zažigali v pečeh. Neusmiljeno so jih pobili," je Recep Tayyip Erdogan obtožbo izrekel dan po tem, ko je spodnji doma francoskega parlamenta glasoval za zakon, ki kriminalizira zanikanje genocida nad Armenci. Erdogan je francoskemu predsedniku Nicolasu Sarkozyju sporočil, da lahko o genocidu v Alžiriji povpraša svojega očeta Pala Sarkozyja, ki je v štiridesetih letih prejšnjega stoletja služil v legiji v Severni Afriki in mu bo imel gotovo veliko povedati.

"Nevarna islamofobija v Franciji in Evropi"
Sarkozyju je Erdogan očital, da skuša s podpihovanjem sovraštva do muslimanov in Turkov pridobiti točke pri volivcih. V Franciji živi približno pol milijona državljanov armenskega porekla, ki veljajo za ključni vir podpore Sarkozyju in njegovi stranki UMP pred predsedniškimi in parlamentarnimi volitvami prihodnje leto. Erdogan je dodal, da je glasovanje v francoskem parlamentu pokazalo, "kako nevarni so postali rasizem, diskriminacija in islamofobiija v Franciji in Evropi".

Francoski predsednik je medtem pozval k vzajemnemu spoštovanju stališč. "Spoštujem stališča naših turških prijateljev – to je velika država, velika civilizacija – in oni morajo spoštovati naša," je dejal v Pragi, kjer se je udeležil pogreba Vaclava Havla. Poudaril je, da Francija ne daje lekcij nikomur in jih tudi ne želi zase, nikogar ne prosi za dovoljenje in ima svoja prepričanja.

Sarkozy namignil, da podpira zakon
Jezo Turčije je sprožila francoska narodna skupščina, ko je v četrtek sprejela zakon, ki zanikanje genocida nad Armenci opredeljuje kot kaznivo dejanje, za katero je zagrožena kazen enoletnega zapora in plačilo globe v višini 45.000 evrov. Zakon mora potrditi še zgornji doma parlamenta, senat, nato pa je potreben še podpis predsednika Sarkozyja, ki je namignil, da zakon podpira, medtem ko ga je zunanji minister Alain Juppe označil za neuporabnega in protiproduktivnega.

Turčija prekinila odnose s Francijo
Francija je sicer kot prva večja evropska država že leta 2001 priznala obstoj genocida nad Armenci, ki ga je že junija 1987 priznal tudi Evropski parlament, o genocidu pa že ves čas govori Grčija. Po armenskih podatkih je bilo v pobojih v Otomanskem imperiju med letoma 1915 in 1917 ubitih prek milijon in pol Armencev, medtem ko Turčija trdi, da je bilo žrtev med 250.000 in 500.000. V Ankari tudi zavračajo označbo genocid, češ da cilj ni bil iztrebljenje armenskega naroda, ampak je šlo za ukrepe proti osebam, ki so sodelovale z ruskim sovražnikom.

Turčija se je v četrtek odzvala s prekinitvijo političnih, vojaških in gospodarskih odnosov s Francijo, kar med drugim pomeni odpoklic veleposlanika iz Pariza in prekinitev uradnih stikov med državama, sicer pa se večina sankcij nanaša na vojaško sodelovanje.

"Francija poteptala načela lastne revolucije"
Erdogan je poleg tega v četrtek ocenil, da "je Francija poteptala načela lastne revolucije: svobodo, enakost in bratstvo", in zagrozil, da bodo svet sedaj spomnili na grehe Francije, ki je Alžirijo napadla leta 1830. Alžirija je bila pod francosko nadvlado do neodvisnosti leta 1962. Med osemletno vojno za neodvisnost (1954–1962) je po različnih podatkih umrlo med 300.000 in več kot milijon ljudi.