Za Havlom žaluje vsa Češka. Foto: EPA
Za Havlom žaluje vsa Češka. Foto: EPA
Zadnje slovo od Havla

Maše za ikono žametne revolucije, prvim predsednikom Češke po padcu komunizma in priznanim dramatikom v katedrali sv. Vida, se je udeležilo približno tisoč ljudi, poleg Havlove družine in tesnih prijateljev tudi številni visoki gosti iz vsega sveta, tudi iz Slovenije.
V prvi vrsti ob krsti, prekriti s češko zastavo, so sedeli Havlova vdova Dagmar, drugi družinski člani in zdajšnji češki predsednik Vaclav Klaus. Žalno mašo je daroval praški nadškof Dominik Duka, tako kot Havel v času komunizma politični zapornik.

V nasprotju z žalnimi slovesnostmi v preteklih dneh maša ni bila odprta za javnost, a jo je na tisoče žalujočih Čehov spremljalo na velikih zaslonih v Pragi in v drugih večjih mestih po vsej državi. Dogajanje je v živo prenašala češka televizija.

Od Albrightove do Kučana
Žalujoče so v katedrali nagovorili predsednik Klaus, zunanji minister Karl Schwarzenberg, na Češkem rojena nekdanja ameriška državna sekretarka Madeleine Albright in praški škof Vaclav Maly.

Klaus je svojega predhodnika, sicer političnega nasprotnika, označil za "veliko osebnost naše zgodovine", Albrightova pa kot "edinstvenega človeka", ki se je svojim ječarjem zoperstavil z resnico in za katerega "je bil boj za svobodo vedno le sredstvo za nekaj višjega, za resnico". Dodala je, da ga bodo "grozno pogrešali in nikoli pozabili".

Schwarzenberg se je Havlu zahvalil za "besede, s katerimi nas je občasno prisilil k razmisleku". "Še naprej se bomo borili za resnico in ljubezen. Lahko se zaneseš na nas," je obljubil in se s tem spomnil slovitega Havlovega slogana iz časov žametne revolucije leta 1989: "Resnica in ljubezen morata premagati laži in sovraštvo."

Havla se je spomnil tudi papež Benedikt XVI., čigar sporočilo so prebrali na maši. Papež je med drugim spomnil na Havlovo "vizionarsko vodstvo, ki je po padcu prejšnjega režima odprlo pot novi politični realnosti", in na njegov pogumen boj za človekove pravice.

Pogrebnih slovesnosti so se udeležili številni visoki gosti iz vsega sveta, med njimi tudi slovenski predsednik Danilo Türk in nekdanji predsednik Milan Kučan.

V Pragi so se zbrali še francoski predsednik Nicolas Sarkozy, britanski premier David Cameron, predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, ameriška državna sekretarka Hillary Clinton in njen mož Bill Clinton ter predsedniki Avstrije, Črne gore, Estonije, Finske, Gruzije, Hrvaške, Kosova, Latvije, Litve, Madžarske, Makedonije, Nemčije, Romunije in Slovaške.
Pokončal ga je rak
Ko je častna četa krsto s Havlovim truplom nesla iz katedrale, jo je s ploskanjem pospremila ogromna množica ljudi. Hkrati je z bližnjega Petrinskega griča zadonelo 21 topovskih salv. Pozneje bodo pokojnega v krogu družine in prijateljev upepelili, pokopali pa ga bodo predvidoma po božiču v družinski grobnici na praškem pokopališču Vinohrady, ob njegovi prvi ženi Olgi, ki je umrla leta 1996.

Vaclav Havel je po dolgi bolezni v starosti 75 let umrl v nedeljo zjutraj v spanju. Nekdanjemu strastnemu kadilcu so decembra leta 1996 zaradi rakavega tumorja odstranili tretjino pljuč, od takrat pa je bolehal za kroničnim bronhitisom.

Zadnje slovo od Havla