Volivci so lahko glasovali prek spleta ali pa so se odpravili na volišča in svoj glas oddali na že uveljavljen način. Foto: EPA
Volivci so lahko glasovali prek spleta ali pa so se odpravili na volišča in svoj glas oddali na že uveljavljen način. Foto: EPA
Andrus Ansip
Andrus Ansip mora za sestavo nove vlade s stranko Res publica najti še tretjega zaveznika. Foto: EPA
Volitve v Estoniji

Po skoraj vseh preštetih glasovih je Stranka reform zbrala 27,8 odstotka glasov in tako za las premagala koalicijsko zaveznico Sredinsko stranko, ki je prejela 26,1 odstotka glasov. Ansipova stranka bo tako imela v parlamentu 31 sedežev, Sredinska stranka pa 29.

Glede na izide volitev bi se pričakovalo nadaljevanje dosedanje vlade, a je premier Ansip že v nedeljo zvečer napovedal, da razmišlja o zamenjavi koalicijskega partnerja. Za zamenjavo koalicijskega partnerja naj bi se Ansip odločil zaradi razlik med strankama, ki so se pokazale v predvolilni kampanji, ko so bili med njima ostri spopadi.

Najverjetnejša zveza s stranko Pro Patria - zveza Res publica
Kot najverjetnejšo zaveznico Ansipove Stranke reform se omenja konservativno opozicijsko stranko Pro Patria - zveza Res publica, ki so ji volivci namenili 17,9 odstotka glasov. "Močna podpora dvema vladnima strankama kaže, da so ljudje zadovoljni s politiko vlade, a velika podpora Pro Patrii - zvezi Res publica kaže, da se bojijo pretiranih obljub Sredinske stranke," je po preštetih 99 odstotkih glasov izjavil najverjetnejši stari novi mandatar estonske vlade in dejal, da imajo v programskem smislu več skupnega z Res publico kot s Sredinsko stranko.

V primeru koalicije z Res publico, ki bo imela 17 sedežev v parlamentu, bi Ansip za sestavo večinske vlade potreboval še tretjo stranko. V parlament so se uvrstili še Socialni demokrati, Ljudska zveza in Zeleni.

Prvič na svetu glasovanje prek spleta
Volilna udeležba na estonskih volitvah je bila 58,5-odstotna, tokratne volitve pa so bile prelomne, saj je Estonija kot prva država na svetu svojim volivcem ponudila glasovanje prek spleta. Na daljavo naj bi svoj glas oddalo kar 30.000 volilnih upravičencev.

Volitve v Estoniji