Estonci so najrazvitejši med baltskimi narodi, ki so se leta 1991 odcepili od Sovjetske zveze. Foto: EPA
Estonci so najrazvitejši med baltskimi narodi, ki so se leta 1991 odcepili od Sovjetske zveze. Foto: EPA
Ameriške naprave za elektronsko glasovanje
Naprave za elektronsko glasovanje so na Floridi na predsedniških volitvah v ZDA leta 2000 zatajile. Izbruhnil je škandal, v katerem so mnogi republikansko stranko obtožili ponarejanja izidov. Foto: EPA
E-volitve v Estoniji

Po prvih neuradnih izidih naj bi imela največ možnosti za zmago vladna desnosredinska Stranka reform premierja Andrusa Ansipa. Če bodo to potrdili tudi končni izidi, bo prvič v zgodovini samostojne Estonije zmagala vladajoča stranka. Sicer so vlado Ansipove stranke napovedovale že javnomnenjske raziskave.

Prek spleta so Estonci lahko glasovali s pomočjo elektronske izkaznice, ki jo imajo skoraj vsi državljani, saj jih skoraj 82 odstotkov redno uporablja splet. Svoj glas so lahko oddali na tej strani.

Novost je bila precej priljubljena, saj je že na predčasnih volitvah možnost glasovanja prek spleta izkoristilo kar 30.000 od 940.000 volilnih upravičencev.

Večina glasov zdajšnji koaliciji
Največ sedežev v riigikoguju si po zdaj znanih podatkih obetata obe največji koalicijski stranki: Sredinska stranka in že omenjena Stranka reform. Prva naj bi dobila okoli 21 odstotkov glasov, druga pa okoli 27 odstotkov.

Kljub temu pa zdajšnje parlamentarne volitve niso prve spletne e-volitve. Te so bile leta 2005 - prav tako v Estoniji. Takrat so Estonci izbirali organe lokalnih oblasti, prvič tudi s pomočjo računalnika. Na tak visokotehnološki način sta takrat glasovala dva odstotka državljanov. Zdaj bo ta odstotek bistveno višji, saj je samo na predčasnem glasovanju konec februarja elektronsko volilo prek tri odstotke upravičencev.

Treba pa je ločevati med e-volitvami in volitvami po internetu. Prvi pojem je širši in zajema oddajo glasu na volišču na elektronskem aparatu (to obstaja tudi v Sloveniji) kot tudi volitve iz naslanjača po medmrežju.

Pri nas še čakamo
Kdaj bodo tudi v Sloveniji potekale prve državnozborske volitve prek svetovnega spleta, je še nejasno. Tehničnih omejitev pravzaprav ni; že nekaj časa, denimo, deluje elektronsko oddajanje dohodnine, prek spleta lahko Slovenci podaljšujemo prometna dovoljenja ali vlagamo različne obrazce, le glasovati še ne moremo. Vzrok je vprašanje zagotavljanja varnosti in zasebnosti pri oddaji glasu prek spleta.

Estonija na kratko:

1,37 milijona prebivalcev
11,5-odstotna gospodarska rast
5,9-odstotna brezposelnost
4,4-odstotna inflacija
najmanjša koruptivnost v Sr. in V. Evropi
članica EU-ja in Nata
precejšnje protirusko razpoloženje
80 % protestantov, 13 % pravoslavcev

R. S.

E-volitve v Estoniji