Etiopske varnostne sile so v lovu za napadalci, 60 pa so jih že ubili. Foto: Reuters
Etiopske varnostne sile so v lovu za napadalci, 60 pa so jih že ubili. Foto: Reuters

Kot je dejal etiopski minister, so varnostne sile v lovu za napadalci. Doslej so jih 60 že ubili. Reda je za BBC povedal, da napadalci najverjetneje niso povezani ne z južnosudansko vlado ne z njihovo uporniško opozicijo.

Murle že večkrat izvedli podobne napade
V provinci Gambella, kjer so napadli, je dolga zgodovina spopadov med etničnimi manjšinami in prevladujočim prebivalstvom, ljudstvom Nuer. Murle so že bili obtoženi kraje otrok, ki jih potem vzgajajo kot svoje. V preteklosti so pogosto kradli tudi črede živine.

Etiopija gosti na tisoče beguncev iz Južnega Sudana, ki so zaradi spopadov leta 2013 pobegnili prek meje. Spopadi so se začeli, ko je predsednik Salva Kiir odstavil svojega namestnika Rieka Macharja in ga obtožil državnega udara, kar je Machar zanikal. Izbruh nasilja v najmlajši afriški državi je terjal na tisoče življenj in z domov pregnal več kot dva milijona ljudi.

V Južnem Sudanu krvava vojna
Njun boj se je sprevrgel v etnično obračunavanje med največjima ljudstvoma Dinka in Nuer, Kiir in Machar pa pripadata vsak enemu. Po poročilu Združenih narodov so vojaki na obeh straneh zagrešili zločine proti človečnosti, kot so množični poboji in skupinska posilstva. Južni Sudan je leta 2011 razglasil neodvisnost od Sudana po pol stoletja državljanske vojne s Kartumom.

Machar je zanikal obtožbe, da mobilizira uporniške borce za boj proti vladi. Po mirovnih pogajanjih so se dogovorili, da se bo nekdanji predsednikov namestnik vrnil v prestolnico Južnega Sudana Džubo in oblikoval prehodno vlado, a v državi so še vedno dejavne posamezne milice.