Pogled na finančno središče Moskve. Foto: EPA
Pogled na finančno središče Moskve. Foto: EPA
Članica Komunistične stranke pred ruskim parlamentom med protestom proti politiki Kremlja, ki je Rusijo po navedbah Komunistične stranke pahnila v recesijo. Foto: EPA

"Glede na zaostrovanje razmer pozivamo zunanje ministre EU-ja, naj na zasedanju v četrtek ocenijo položaj in proučijo možnosti za ustrezno ukrepanje, še posebej za nadaljnje sankcije, za hitro in celovito izvedbo dogovorov iz Minska," piše v izjavi, za katero naj bi stalo vseh 28 članic EU-ja, a je grška vlada že sporočila, da je njen novi premier Aleksis Cipras ne podpira in da se Grčija torej ne pridružuje grožnjam.

Voditelji so izrazili zaskrbljenost zaradi poslabšanja varnostnih in humanitarnih razmer na vzhodu Ukrajine ter obsodili nasilje proruskih separatistov v Mariupolu. V soboto je tako umrlo 30 ljudi, pri čemer je Kijev za napad obtožil upornike, ki naj bi skušali zasesti to strateško pomembno mesto na obali Azovskega morja.

Uporniki so silovito ofenzivo proti vladnim silam sprožili zato, ker jim po njihovih besedah ni preostalo drugega. Uporniki zatrjujejo, da je njihov namen potisniti nazaj ukrajinske sile in jim tako preprečiti bombardiranje ozemelj pod njihovim nadzorom.

Vse večja podpora separatistom?
Voditelji EU-ja so še izpostavili dokaze o vse večji podpori Rusije separatistom, kar po njihovih besedah krepi odgovornost Rusije, ter pozvali Kremelj, naj obsodi dejanja separatistov in spoštuje dogovora iz Minska.

Za zdaj ni znano, ali se proučuje možnost novih sankcij proti posameznikom oziroma podjetjem z zamrznitvijo premoženja in prepovedjo potovanja v Unijo ali tudi možnost novega kroga gospodarskih sankcij.

Unija je doslej z zamrznitvijo premoženja in prepovedjo potovanja kaznovala 132 posameznikov in 28 pravnih oseb. Julija lani je uvedla tudi prvi krog gospodarskih sankcij, ki jih je nato septembra okrepila.

Peskov: Izsiljevanje
Putinov tiskovni predstavnik Dmitri Peskov je grožnje z novimi sankcijami označil za "absolutno destruktivno in neupravičeno smer, ki se bo na neki točki izkazala za kratkovidno". "Rusija je vedno zavračala take grožnje, grožnje in izsiljevanja pa še nikdar niso vodila in ne bodo vodila do spremembe dobro znanega in logičnega stališča Rusije."

Peskov je še dejal, da zahodna diplomacija "podtika koncepte, ki vodi do stopnjevanja ukrajinskega spora". "Medtem pa, povedano preprosto, skuša Zahod naščuvati javnost proti Putinu kot glavnemu krivcu spopadov, ga izolirati v mednarodni politiki, Rusijo gospodarsko zadaviti v korist lastnim interesom, ga strmoglaviti, hkrati pa (Zahod) zahteva, da razreši krizo v sosednji državi."