Rusija trpi posledice sankcij in padca cen nafte. Foto: EPA
Rusija trpi posledice sankcij in padca cen nafte. Foto: EPA

"Nikoli ni bil cilj potisniti Rusije politično in ekonomsko v kaos," je dejal za časnik Bild am Sonntag. "Kdor koli želi to, bo povzročil veliko nevarnejše razmere za vse nas v Evropi," je dejal Gabriel, pri čemer je poudaril, da je Rusija jedrska sila.

Kot je dejal podkancler, je bil cilj sankcij proti Rusiji zaradi krize v Ukrajini vrnitev za pogajalsko mizo. "Tisti, ki želijo še bolj gospodarsko in politično destabilizirati Rusijo, imajo popolnoma drugačne interese," je dejal Gabriel, ki je obenem tudi minister za gospodarstvo.

"Ne želimo Rusije na kolenih"
Nekateri v Evropi in ZDA želijo videti starega sovražnika Rusijo na kolenih, vendar "to ni v interesu ne Nemčije ne Evrope". "Želimo pomagati rešiti konflikt v Ukrajini, ne spraviti Rusije na kolena," je pojasnil.

Zahod Rusijo obtožuje, da dejavno sodeluje v konfliktu v Ukrajini in podpira separatiste na vzhodu te države. Moskva obtožbe zanika.

Zaradi sankcij, ki so jih proti Rusiji uvedli EU in ZDA, ter padca cen nafte je ruski rubelj izgubil 40 odstotkov vrednosti glede na dolar.