Izdelki iz judovskih naselbin na zasedenih ozemljih Palestine bodo zdaj v EU jasno označeni. Foto: Reuters
Izdelki iz judovskih naselbin na zasedenih ozemljih Palestine bodo zdaj v EU jasno označeni. Foto: Reuters

Označevanje porekla izdelkov ... je temelj potrošniške politike Evropske unije.

Podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis
Zahodni breg
Po podatkih Evropske komisije je trgovina med EU-jem in zasedenimi ozemlji lani znašala okoli 154 milijonov evrov. Foto: EPA

Posebno označevanje velja za izdelke judovskih naseljencev na Zahodnem bregu, v Vzhodnem Jeruzalemu in na Golanski planoti. To so ozemlja, ki jih Izrael zaseda od šestdnevne vojne junija 1967, gradnja judovskih naselij na tem ozemlju pa je po mednarodnem pravu nezakonita.

Kot poroča nemška tiskovna agencija DPA, bo za kmetijske proizvode in kozmetiko posebno označevanje obvezno, za druge izdelke pa prostovoljno. V Bruslju so pojasnili, da gre pri tem navodilu dejansko zgolj za razlago že obstoječe zakonodaje EU-ja o označevanju izdelkov in o pravicah potrošnikov ter da nikakor ne gre za politično potezo.

Komisar: "To je tehnična zadeva, ne politična drža"
"Označevanje porekla izdelkov ... je temelj potrošniške politike Evropske unije,"
je novinarjem v Bruslju povedal podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis. "To je tehnična zadeva, ne politična drža," je dejal Dombrovskis.

"Komisija izdaja smernice državam članicam EU-ja, da bi zagotovila enotno uporabo pravil glede označevanja porekla izdelkov iz spornih judovskih naselij," je dejal komisar. Pojasnil je, da "ne gre za novo zakonodajo ali novo politiko," in dodal, da "EU ne podpira bojkota ali sankcij proti Izraelu v nobeni obliki". Dombrovskis je še povedal, da bodo za izdelke, narejene znotraj mednarodno priznanih meja Izraela, v EU še naprej veljale carinske ugodnosti, tako kot doslej.

Nasprotovanje Izraela
A Izrael temu koraku, ki se je napovedoval že od leta 2012, ostro nasprotuje. Nekdanji izraelski zunanji minister Avigdor Liberman ga je pred časom celo primerjal z rumeno zvezdo, ki so jo morali Judi nositi v času nacizma, in tudi premier Benjamin Netanjahu ga je v preteklosti že primerjal z ravnanjem nacistične Nemčije.

Izrael naj bi tako na zagovor že poklical veleposlanika EU-ja, z izraelskega zunanjega ministra pa so sporočili, da obžalujejo, da je "EU iz političnih razlogov izbral tako nenavaden in diskriminatoren korak ... še posebej v tem času, ko se Izrael spopada z valom terorizma".

Označevanje porekla izdelkov ... je temelj potrošniške politike Evropske unije.

Podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis