V napadi z noži je bilo od 1. oktobra ubitih 34 Palestincev, več sto pa ranjenih. Foto: Reuters
V napadi z noži je bilo od 1. oktobra ubitih 34 Palestincev, več sto pa ranjenih. Foto: Reuters
Palestinec, ki je zabodel izraelskega vojaka (na fotografiji) in so ga izraelske sile ubile, je imel na sebi majico z napisom Press. Foto: Reuters
Izraelska vojska v pripravljenosti. Foto: Reuters
Poznavalce razmer skrbi, da bi lahko izbruhnila nova, tretja palestinska intifada. Foto: Reuters

Palestinska gibanja so razglasila 'petek revolucije' s pozivom k protestom proti izraelski okupaciji. Med protestom so izraelske sile ubile bilo več Palestincev.

Protestniki so med drugim podtaknili ogenj na judovskem svetem kraju, bibličnemu grobu svetega Jožefa v Nablusu na Zahodnem bregu. Gasilcem je sicer uspelo pogasiti, a je grob hudo poškodovan.

Izraelska vojska je napad na judovski sveti kraj označila kot "prezira vredno dejanje", napad je obsodil tudi palestinski predsednik Mahumud Abas, ki ga je označil za neodgovornega in takoj oblikoval poseben odbor za preiskavo. zažig svetega mesta je obsodil tudi generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun, ki je na izrednem zasedanju Varnostnega sveta ZN-a razpravljali o stopnjevanju nasilja med Izraelci in Palestinci. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je zaradi najnovejšega nasilja pripravljen na srečanje z Abasom, čeprav ga je hkrati obtožil, da podžiga nasilje. Potrdil je tudi, da so ZDA ponudile, da bi bile posrednik v mirovnih pogovorih v Jordaniji.

Izgredi na Zahodnem bregu in v Gazi
Na Zahodnem bregu so izraelski vojaki ustrelili Palestinca, ki je preoblečen v fotoreporterja z nožem huje ranil izraelskega vojaka v naselbini Kirjat Arba. Drugi Palestinec je bil ubit med spopadi z izraelsko policijo blizu Nablusa. Na območju Gaze pa sta bila ubita dva Palestinca med protesti več sto Palestincev blizu izraelske varnostne ograje, poroča francoska tiskovna agencija AFP. O nasilnih spopadih med Palestinci in izraelsko vojsko so poročali tudi z Zahodnega brega, iz Betlehema, Ramale in Hebrona.

Kot so še sporočili z ministrstva za zdravje na območju Gaze, so ga ustrelili v glavo, 27 Palestincev je bilo ranjenih, od tega 14 s strelnim orožjem, poroča AFP. Z območja Gaze sicer danes poročajo o več sto palestinskih protestnikih na različnih delih izraelske varnostne ograje, ki z egiptovsko mejo obdaja 1,8 milijona ljudi na območju Gaze.

Tretja palestinska intifada?
Palestinski predsednik Abas je pozval k mirnim petkovim protestom, a so se jezni Palestinci uprli prizadevanjem za ponovno vzpostavitev miru. Izraelska dejanja je označil za "nevarna za razplamtenje verskega konflikta, ki bi sprožil požar". Ob tem je obtožil Izrael, da izvaja "hladnokrvne usmrtitve naših otrok", pri čemer je imel v mislih uboj dveh palestinskih dečkov, starih 13 in 15 let, ki naj bi domnevno izvedla napad z nožem, in ju je policija ubila. Zaradi zaostrovanja razmer, ki se je začelo 1. oktobra, so se pojavila svarila, da bi lahko izbruhnila nova, tretja palestinska intifada.

Petek revolucije
Palestinci so sicer danes pozvali k "petku revolucije" proti Izraelu in jeruzalemski policiji, ki je moškim, mlajšim od 40 let, prepovedala udeležbo na tedenski molitvi v mošeji Al Aksa, kjer so izbruhnile najnovejše napetosti med Izraelci in Palestinci. Čeprav je Izrael zaradi vsakodnevnih napadov Palestincev z noži odredil poostreni nadzor, med drugim je zagrozil, da bodo napadalcu v Jeruzalemu porušili njegov dom in izgnali njegove družinske člane, se napadi nadaljujejo.

Izraelski vojaki so danes ustrelili Palestinca, ki je preoblečen v fotoreporterja z nožem ranil izraelskega vojaka v naselbini Kirjat Arba na Zahodnem bregu. V napadi z noži je bilo od 1. oktobra ubitih 34 Palestincev, več sto pa ranjenih. Ubitih je bilo tudi sedem Izraelcev in več deset ranjenih.

Ostri varnostni ukrepi
Izraelske varnostne sile so v Jeruzalemu in drugod po Izraelu v zadnjih dveh tednih namestile več sto pripadnikov po valu napadov Palestincev v mestu. "Policija in obmejna policija bosta delovali odločno in brezkompromisno proti vsakršnemu poskusu kaljenja reda in javne varnosti," je sporočila izraelska policija.

Palestinski predstavnik pri ZN-u Rijad Mansur je razmere na Bližnjem vzhodu označil za "izredno eksplozivne". Ravno zato se bo na nujni seji na predlog nestalne članice Jordanije sestal tudi Varnostni svet Združenih narodov.

Vzhodni Jeruzalem ima za Izrael poseben status
Palestinci, ki živijo v Vzhodnem Jeruzalemu, ki naj bi bil glavno mesto neodvisne Palestine, niso izraelski državljani in imajo le status "stalnega prebivalca". Zaradi izraelske politike jeruzalemski Palestinci težko obdržijo ta status, v zadnjih 50 letih je ta status izgubilo več kot 14.300 Palestincev, čeprav so s tega območja.

Vzhodni Jeruzalem ima za Izrael poseben pomen od leta 1967, ko ga je vojaško zasedel in ga pripojil, česar mednarodno pravo in skupnost ne priznavata. Zaradi nezakonite pripojitve Vzhodnega Jeruzalema imajo vse države svoja veleposlaništva v Tel Avivu namesto v Jeruzalemu. Leta 1967 je Izrael zasedel še palestinska Zahodni breg in Gazo ter sirsko Golansko planoto in egiptovski Sinajski polotok. Tega je Egiptu vrnil, nad drugimi zasedenimi ozemlji pa ohranja nadzor.

Palestinske organizacije pozvale k petku revolucije
Palestinske organizacije pozvale k petku revolucije