Večina migrantov do Evrope pride v prenatrpanih čolnih. Številni med njimi poti zaradi katastrofalnih razmer tudi ne preživijo. Foto: Reuters
Večina migrantov do Evrope pride v prenatrpanih čolnih. Številni med njimi poti zaradi katastrofalnih razmer tudi ne preživijo. Foto: Reuters
Italija
Največ migrantov po morskih poteh pride do Italije, najbolj obljuden je otok Lampedusa. Foto: EPA

Frontex, evropska agencija za nadzor na zunanjih mejah Evrope, je v svojem poročilu zapisala, da se je število ljudi, ki se odločijo za nevarno prečkanje morja iz Severne Afrike do Italije, močno povečalo. Samo od januarja do aprila letos so na morskih poteh do Italije našteli 42.000 migrantov, več kot 25.000 jih je prišlo iz Libije.

V sredo je tudi italijanska vlada potrdila, da je samo letos njihovo obalo doseglo že več kot 39.000 migrantov. Lani so jih v celem letu našteli 43.000.

Samo letos v Evropo že več kot 60.000 migrantov
Če k temu prištejemo še sedem drugih najpogostejših, a manj obremenjenih morskih poti, je število migrantov, ki so v prvih štirih mesecih letošnjega leta dosegli Evropo, že 60.000. Če se bo tako nadaljevalo, bo tako število migrantov, ki bodo prestopili meje Evropske unije, preseglo 140.000, kot jih je v Evropo prebegnilo leta 2011, ko se je začela arabska pomlad. "Če se bo tako nadaljevalo, še posebej v poletnih mesecih, je zelo verjetno, da bodo številke še višje," je povedal namestnik direktorja Frontexa Gil Arias Fernandez.

Večina migrantov, ki so v zadnjih mesecih prebegnili v Evropo, je prišlo iz Libije, ki je že nekaj časa glavno pribežališče priseljencev z juga Afrike, vsaj tretjina pa je Sircev, ki so državo zapustili zaradi krute državljanske vojne. Ogromno migrantov pride tudi iz Eritreje in Afganistana.

Nekateri na priložnost čakajo tudi več let
Strokovnjaki opozarjajo, da zadnje številke niso presenečenje, še posebej po precej nizkem številu migrantov, ki so v Evropo prispeli v začetku leta 2013. "Glavna pot skozi Libijo je bila dlje časa zaprta, zato so morali pribežniki iz podsaharske Afrike na svojo priližnost čakati tudi več let," je povedal Franck Duvell, profesor na univerzi iz Oxforda, ki se ukvarja z migracijami. "Število pribežnikov se je tako nabiralo, saj so ljudje čakali na prvo priložnost za odhod," je še dodal.

"Ne vem pa, če to pomeni, da bomo v naslednjih mesecih videli še večji naval na Evropo. Počakati moramo," je še povedal Duvell in pojasnil, da je veliko odvisno od kaotičnih političnih in varnostnih razmer v Libiji. Tam po pisanju BBC-ja na odhod v Evropo še vedno čakajo številni migranti, po nekaterih podatkih naj bi jih bilo celo 300.000.

Ko prispejo v Evropo, se negotovost šele začne
Migranti, ki se odločijo za nevarno pot do Evrope, tvegajo zelo veliko. Kot piše The Economist, večina med njimi plača več kot 1.000 evrov za svoje mesto na prenatrpanih ladjah, ki nato odplujejo proti Malti, Španiji ali italijanskemu otoku Lampedusa. Številni med njimi poti ne preživijo, tudi usoda tistih, ki le dosežejo obljubljeno deželo, je negotova. Svojo pot namreč končajo v prenaseljenih begunskih taboriščih, kjer čakajo na priložnost, da se odpravijo naprej, spet drugi tavajo po stari celini brez strehe nad glavo. Evropska unija pa kljub visokoletečim besedam še vedno ni našla ustrezne politike za odgovor na to vse bolj pereče vprašanje.