46 odstotkov Američanov verjame v teorijo božje stvaritve sveta, 32 odstotkov jih sicer verjame v evolucijo, a z božjo pomočjo, le 15 odstotkov pa je privržencev gole evolucijske teorije. Foto: EPA
46 odstotkov Američanov verjame v teorijo božje stvaritve sveta, 32 odstotkov jih sicer verjame v evolucijo, a z božjo pomočjo, le 15 odstotkov pa je privržencev gole evolucijske teorije. Foto: EPA
Kako je bilo ustvarjeno vesolje? Foto: Reuters
Krščanstvo je v Južni Koreji močno razširjeno. Foto: EPA

Po poročanju znanstvene revije Nature je južnokorejska kampanja za kreacionizem dosegla zmago v svojih prizadevanjih, da bi iz srednješolskih učbenikov umaknili točno določene primere evolucije. Gre za del večje kampanje, katere primarni cilj je umik teorije evolucije iz šolskih gradiv.
Kampanja, ki jo vodi Družba za popravo učbenikov (STR), hoče zbrisati "napako" evolucije iz učbenikov, da bi "popravili" svetovne nazore dijakov. Očitno so pri svojih prizadevanjih uspešni, saj je južnokorejsko ministrstvo za izobraževanje, znanost in tehnologijo sporočilo, da bodo založniki učbenikov popravili izdaje in izključili primere evolucije konja in arhaeopteriksa, prednika današnjih ptic.
Ogorčeni znanstveniki
Napoved je je šokirala številne biologe, ki so se pritožili, da se ni nihče posvetoval z njimi. Po besedah Dayk Jana, evolucijskega znanstvenika na univerzi v Seulu, je ministrstvo poslalo peticijo neposredno založbam, te pa so se nato same odločile. V svojo obrambo STR trdi, da so v skupini tudi profesorji biologije in srednješolski učitelji znanosti.

Toda cilj te skupine je še ambicioznejši, saj želi doseči tudi umik vseh vsebin o človeški evoluciji in Darwinovi teoriji o izvoru vrst. STR je neodvisna veja korejske družbe za raziskavo kreacionizma (KACR) in prav zaradi prizadevanj KACR-a ima znanost o nastanku sveta po Svetem pismu vse večji vpliv v Južni Koreji. V Južni Koreji ima kreacionizem tako močno vlogo prav zaradi razširjenosti krščanske vere.
ZDA: ljudstvo evolucioskeptikov
In kar se tiče dvomov v evolucijsko teorijo, je raziskava pokazala, da so številke primerljive z ZDA. Skoraj ena tretjina Južnih Korejcev namreč ne verjame v evolucijo, češ da ni dovolj znanstvenih dokazov, ki bi teorijo podpirali, ali pa da je v nasprotju z njihovimi verskimi prepričanji. Spet drugi preprosto pravijo, da teorije ne razumejo, kar kaže na slabo poučevanje evolucijske teorije v šolah - v Južni Koreji je namreč le od pet do deset znanstvenikov, ki na univerzah učijo teorijo evolucije.

Zanimivo je, da je bila ravno v teh dneh v ZDA objavljena najnovejša Gallupova raziskava, po kateri kar 46 odstotkov Američanov verjame v kreacionizem - za primerjavo: v Kanadi je takih okoli 40 odstotkov, po večjem delu Evrope pa samo še 20 odstotkov. Gallupova raziskava je pokazala celo, da je ob tistih 46 odstotkih še 32 odstotkov takih, ki sicer verjamejo v evolucijsko teorijo, a ob njej božje "pomoči" ne izključujejo, le 15 odstotkov pa je takih, ki verjamejo v golo evolucijo.

V zadnjih 30 letih se je delež Američanov, ki verjamejo v kreacionizem, celo rahlo povečal, medtem ko se je delež pripadnikov evolucijske teorije zmanjšal. Vera v kreacionizem je v ZDA močno povezana z obiskovanjem cerkve in z republikansko politično pripadnostjo.