Alternativna za Nemčijo je lani vstopila v zvezni parlament. Zdaj je največja opozicijska stranka. Foto: Reuters
Alternativna za Nemčijo je lani vstopila v zvezni parlament. Zdaj je največja opozicijska stranka. Foto: Reuters
AfD-jevi podporniki
AfD želi, da otroci ovadijo učitelje, ki bi govorili proti stranki. Foto: Reuters

Učenci lahko na portalu objavijo anonimno pritožbo zoper uslužbenca šole, ki naj bi kršil politično nevtralnost in kritiziral AfD. Prvi portal so vzpostavili v Hamburgu, po poročanju lokalnih medijev pa želijo zdaj podobne portale urediti še v devetih drugih zveznih deželah, vključno z Bavarsko, Brandeburgom, Baden-Württembergom in Saško.

Kot poroča nemški portal Deutsche Welle, kritiki opozarjajo, da je ideja korak proti "totalitarizmu". Proti so se izrekli združenja učiteljev in politiki iz drugih političnih strank. "Organizirajo odkrito ovajanje. To je korak proti totalitarizmu," je dejal Winfried Kretschmann, premier dežele Baden-Württemberg.

Proti potezi AfD-ja sta se izrekla tudi Nemški sindikat izobraževanja (GEW) in Nemško združenje učiteljev, največja učiteljska sindikata v državi. "Pričakovati je bilo, da stranka, ki želi izključevati nasprotnike, vzpostavlja platforme za ovajanje ljudi, ki imajo drugačna mnenja," je dejala Ilka Hoffman iz GEW-a. "Učitelji se morajo bati. Gre za strašljiv razvoj," je dejala. Iz Nemškega združenja učiteljev pa sporočajo, da gre za "poskus izkoriščanja otrok in mladih in sprožanja ovajanja".

AfD: Portali zgolj "širijo ozaveščenost"
Vidni član AfD-jeve poslanske skupine Bernd Baumann vztraja, da portal "nima nič z ovajanjem". AfD je po njegovih besedah zgolj zbiral dokaze o tem, da so se učitelji v šolah čutili primorani predstaviti svoja politična stališča o stranki, pri čemer so pogosto predstavili AfD kot "radikalno, nehumano, hladno".

Katrin Ebner-Steiner, glavna AfD-jeva kandidatka na prihajajočih bavarskih deželnih volitvah, je dejala, da bi takšen portal v svoji deželi pozdravila, češ da je njegov glavni namen širiti ozaveščenost o zakonu o nevtralnosti.

Številne ljudi v Nemčiji pa medtem ideja ovajanja spominja na temačna poglavja zgodovine države kot nacistično obdobje ali obdobje komunistične Nemške demokratične republike, ko so oblasti ovajanja spodbujale.

Izobraževalni minister v zvezni deželi Turingija Helmut Holter pravi, da bi morali zaradi AfD-jeve ideje "zazvoniti vsi alarmi". Učitelje je pozval, naj še naprej vodijo odprt dialog, ko poučujejo, saj da je to "temelj naše demokratične družbe".

Na lanskih zveznih volitvah je AfD s politiko nasprotovanja priseljevanju prvič osvojil sedeže v parlamentu. Zdaj je največja opozicijska stranka.