Navalni med domnevnim telefonskim pogovorom z agentom FSB-ja. Foto: Reuters
Navalni med domnevnim telefonskim pogovorom z agentom FSB-ja. Foto: Reuters

Moskva je prepovedala vstop v državo več predstavnikom Evropske unije. Gre za povračilo za sankcije, ki jih je EU sprejel zaradi zastrupitve ruskega opozicijskega voditelja Navalnega. Več podrobnosti, koga vse naj bi doletele ruske sankcije in prepoved vstopa v Rusijo, še ni znanih.

Pred tem so na sedež ruskega zunanjega ministrstva v Moskvi na pogovor poklicali veleposlanike Nemčije, Francije in Švedske. Laboratoriji v teh državah so namreč ugotovili, da je bil Navalni avgusta zastrupljen z živčnim plinom novičokom, ki so ga razvili v nekdanji Sovjetski zvezi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Evropski diplomati po obisku na zunanjem ministrstvu niso dajali izjav.

Moskva povračilne sankcije uvaja dan po trditvi Navalnega, da so ga agenti ruske Zvezne varnostne službe FSB skušali ubiti s strupom, podtaknjenim v spodnje perilo.

FSB je njegove trditve označil za lažne. Tudi ruske oblasti vseskozi zanikajo vsakršno vpletenost v zastrupitev Navalnega, ki je omedlel med poletom iz Tomska v Moskvo avgusta letos. Po nekaj dneh okrevanja v bolnišnici v Omsku so ga prepeljali na zdravljenje v Nemčijo.

Agent FSB-ja naj bi v telefonskem pogovoru priznal vpletenost

Navalni je včeraj objavil posnetek telefonskega pogovora z domnevnim sodelavcem ruske Zvezne varnostne službe FSB, ki naj bi bil vpleten v njegovo zastrupitev.

Opozicijski politik je po poročanju Guardiana poklical dva agenta FSB-ja in se jima predstavil kot pomočnik enega vrhovnih generalov agencije. Eden izmed agentov ga je takoj prepoznal in prekinil zvezo, medtem ko naj bi Konstantin Kudrjavcev priznal vpletenost in razkril domnevne podrobnosti zastrupitve.

Kudrjavcev je v telefonskem pogovoru, ki ga je objavil Navalni, dejal, da so njegovi kolegi nanesli novičok na "notranje šive" spodnjic Navalnega, ko je ta bival v sibirskem mestu Tomsk.

Iz pogovora sicer ni razvidno, ali naj bi se agenti pretihotapili v njegovo hotelsko sobo ali naj bi to storili v hotelski pralnici. Navalni se sicer ne spomni, ali so bile spodnjice, ki jih je čez dva dni nosil na dan poleta iz Tomska v Moskvo, v paketu, ki ga je prejel iz pralnice.

Agent je še dejal, da bi Navalni najbrž umrl, če bi letalo nadaljevalo pot do Moskvo in ne bi zasilno pristalo v Omsku, a je pri tem "veliko neznanih podrobnosti", izseke slabo uro dolgega pogovora, domnevno med agentom in Navalnim, navaja Guardian.

Sorodna novica Agenti ruske obveščevalne službe naj bi Navalnemu sledili več let, tudi tedaj, ko je bil zastrupljen

Kudrjavcev je po navedbah iz pogovora pozneje odpotoval v Omsk, kjer naj bi prevzel in dezinficiral oblačila Navalnega, da bi z njih odstranil sledi strupa.

Sprva so sodelavci Navalnega verjeli, da je bil opozicijski voditelj zastrupljen s čajem, ki ga je spil pred poletom.

Navalni je bil domnevno zastrupljen pred poletom iz Sibirije v Moskvo avgusta letos. Med poletom se je njegovo zdravstveno stanje hudo poslabšalo, po zasilnem pristanku so ga morali oskrbeti v bolnišnici v Omsku.

Od tam so ga prepeljali na zdravljenje v Berlin, kjer so pozneje potrdili, da je bil zastrupljen. Laboratoriji iz Nemčije, Francije in Švedske so potrdili, da je bil zastrupljen z novičokom.

Skupina raziskovalnih novinarjev portala Bellingcat so prejšnji teden sicer objavili prispevek, v katerem so identificirali osem agentov FSB-ja, med njimi je tudi Kudrjavcev, ki naj bi sodelovali pri zastrupitvi Navalnega. Več sodelavcev FSB-ja naj bi Navalnemu tudi sledilo med potjo iz Novosibirska v Omsk.

Navalni objavil domnevni pogovor z ruskim agentom

Putin: Če bi za zastrupitev kriv FSB, bi bil Navalni mrtev

Ruski predsednik Vladimir Putin je v petek priznal, da so agenti FSB-ja Navalnega spremljali na več njegovih poteh, ker je Navalni sodelavec ameriških obveščevalcev. Navalni to zanika. Putin, nekdanji vodja FSB-ja, je ob tem tudi dejal, da če bi bil za zastrupitev Navalnega res odgovoren FSB, bi bil Navalni zdaj mrtev, navaja France 24.

Ruska obveščevalna služba FSB je trditve Navalnega označila za lažne in poudarila, da gre za provokacijo, pri kateri so sodelovale tuje obveščevalne službe.

Rusija za navedbe Nemčije o zastrupitvi z novičokom zahteva podrobnejše dokaze in obtožuje Berlin, da ruskim strokovnjakom ne dovoli sodelovati pri preiskavi.