Avstrijska policija še zmeraj preiskuje umor. Foto: EPA
Avstrijska policija še zmeraj preiskuje umor. Foto: EPA

V soboto so v stanovanjskem naselju na Dunaju našli truplo 13-letnice. Obdukcija sodnih izvedencev je pokazala, da je dekle umrlo po zadušitvi, na telesu pa je imela več podplutb. Policija sumi, da je bilo dekle omamljeno z drogo in posiljeno, poroča Euronews.

V povezavi s preiskavo so aretirali tri moške osumljence. Za četrtim osumljencem je razpisana mednarodna tiralica. Vsi štirje so iz Afganistana in domnevno stari med 16 in 25 let. Začetna policijska preiskava kaže, da je dekle prostovoljno vstopilo v stanovanje enega izmed osumljencev.

Direktor avstrijske policije Franz Ruf je medtem sporočil, da enega izmed osumljencev zadržujejo na podzemni policijski postaji. Dva so že zaslišali. 18-letnik s policijsko kartoteko zaradi drog in kraje se je pritožil proti deportaciji. 16-letni prosilec za azil pa je na zaslišanju molčal, je sporočila policija.

Avstrijska ljudska stranka (ÖVP) je po razkritju državljanstva osumljencev napovedala, da bodo pospešili deportacije "kriminalnih prosilcev za azil". "Ljudje, ki v naši državi iščejo zatočišče, nato pa teptajo naše vrednote in to izražajo v dejanjih, v naši državi nimajo prostora," je ob tem dejala ministrica za evropske zadeve Karoline Edtstadler. V četrtek se je sešla na razpravi s strokovnjaki o tem, kako bodo zagotovili hitrejše repatriacije.

Do stališča Avstrijske ljudske stranke (ÖVP) glede repatriacij v Afganistan so bili pred umorom kritični koalicijski partnerji Zeleni. Pravosodna ministrica Alma Zadić je kritizirala vračanje prebežnikov v državo, kjer še vedno divja vojna.

"Deportacije v Afganistan se pod mano ne bodo ustavile," pa je zdaj jasen kancler Sebastian Kurz.

Med letoma 2015 in 2020 je v Avstriji za azil zaprosilo okoli 47.000 Afganistancev, od lanskega leta naprej pa so v Avstriji zavrnili skoraj polovico vseh prošenj Afganistancev, poroča Infomigrants.net. Med januarjem in oktobrom 2019 so iz Avstrije deportirali 4500 ljudi, med njimi 235 Afganistancev.