Azerbajdžansko obrambno ministrstvo je objavilo fotografijo, ki domnevno prikazuje posledice raketnih napadov na Gandžo. Foto: Reuters
Azerbajdžansko obrambno ministrstvo je objavilo fotografijo, ki domnevno prikazuje posledice raketnih napadov na Gandžo. Foto: Reuters

Azerbajdžan trdi, da so armenske oborožene sile sprožile napad na industrijsko mesto Mingečevir. "V Mingečevirju sta vodni rezervoar in ključna elektrarna. Barbarski izraz obupa," je tvitnil svetovalec predsednika Hikmet Hadžijev.

Tako armensko obrambno ministrstvo kot oblasti Gorskega Karabaha zanikajo napad.

Voditelj Gorskega Karabaha priznal napad na Gandžo

Predtem je azerbajdžansko obrambno ministrstvo zatrdilo, da so armenske sile z raketami obstreljevale Gandžo na zahodu države, kjer živi več kot 330.000 ljudi, in nekatere manjše kraje. En civilist naj bi bil pri tem ubit in štirje ranjeni, poroča Al Džazira.

Armenija je tudi napad na Gandžo zanikala, vendar je voditelj Gorskega Karabaha, ki je pod nadzorom etničnih Armencev, dejal, da so napadli vojaško oporišče v Gandži, nato pa prenehali obstreljevanje, da ne bi bilo civilnih žrtev, poroča Al Džazira.

Azerbajdžan je zagrozil s povračilnimi napadi na vojaška oporišča v Armeniji. Predsednikov svetovalec Hikmet Hadžijev je ob tem dejal, da je bilo več civilnih žrtev v Bejlaganu, ki meji na Gorski Karabah.

Fotografija prikazuje armensko vojsko med obstreljevanjem. Foto: EPA
Fotografija prikazuje armensko vojsko med obstreljevanjem. Foto: EPA

Rusija poziva k premirju

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je pozval k takojšnjemu premirju. Izrazil je pripravljenost Moskve pri sodelovanju v iskanju rešitve znotraj Organizacije za varnost in sodelovanje Evrope (OVSE). V pogovoru z armenskim kolegom je dejal, da je Rusija zaskrbljena nad naraščanjem števila smrtnih žrtev.

Zaradi stopnjevanja spopadov grozi, da se bodo v konflikt vpletle regionalne sile. Azerbajdžan podpira Turčija, ki je obsodila napade na Gandžo. Rusija ima na drugi strani z Armenijo sklenjen sporazum o obrambi.

Armenska vlada je po navedbah ruske tiskovne agencije Tass od Evropskega sodišča za človekove pravice (ECHR) zahtevala ukrepe zoper Turčijo zaradi domnevne vpletenosti v azerbajdžanske bojne operacije proti civilistom v Armeniji in Gorskem Karabahu.

Uničenje v Stepanakertu

V glavnem mestu Gorskega Karabaha Stepanakertu pa so zjutraj sprožili alarm, ki so mu sledile eksplozije, s prizorišča poročajo dopisniki francoske tiskovne agencije AFP. Oblasti te samooklicane republike z večinsko armenskim prebivalstvom, ki je pod nadzorom Armenije, mednarodnopravno pa je del Azerbajdžana, so sporočile, da je mesto znova tarča raketnega obstreljevanja azerbajdžanskih sil.

Azerbajdžan pa je sporočil, da gre za povračilne ukrepe po tem, ko je bilo iz Stepanakerta izstreljenih več raket na mesti Terter in Horadiz v pokrajini Fizuli.

V zadnjih dneh se je zvrstilo več napadov na Stepanakert, zato so se prebivalci zatekli v zaklonišča, številni pa so zbežali proti Armeniji. Po poročanju AFP-ja se je na desetine beguncev zateklo na območje Gorisa na jugovzhodu Armenije.

Najhujši spopadi med Azerbajdžanom in Armenijo v zadnjih letih v Gorskem Karabahu so izbruhnili pred tednom dni. Spor glede tega območja, ki si ga lastita obe državi, sega v 90. leta prejšnjega stoletja, v čas razpada Sovjetske zveze.