Nemške stranke, ki se pogajajo za oblikovanje vlade, se želijo izogniti novim volitvam, ki bi lahko še okrepile skrajno desnico v državi. Foto: Reuters
Nemške stranke, ki se pogajajo za oblikovanje vlade, se želijo izogniti novim volitvam, ki bi lahko še okrepile skrajno desnico v državi. Foto: Reuters
Angela Merkel
Angela Merkel bo četrtič zapored kanclerka, če bo dosežena koalicija. Foto: Reuters

Reuters zavezništvo liberalnih Svobodnih demokratov, Zelenih in CDU-ja kanclerke Angele Merkel označuje za "nerodno", sodelovanje treh strank pa je na državni ravni še nepreizkušeno. A takšna koalicija bi kanclerki omogočila vladanje še v četrtem mandatu kljub izgubi glasov konservativcev v korist skrajni desnici na septembrskih volitvah.

Pogajanja trajajo dlje, kot je bilo predvideno, voditelji strank pa drug drugega pozivajo k bolečim kompromisom, ki bi stranke, ki so ideološko daleč narazen, uspeli povezati v stabilno vlado v gospodarsko najmočnejši evropski državi, poroča Reuters.

"Stranke se ne morejo pogajati z maksimalističnimi zahtevami," je dejal sovoditelj Zelenih Cem Özdemir. "Morajo biti pripravljene, da se premaknejo, zaradi odgovornosti ali domoljubja, če želite. In mi smo to storili na vseh področjih, vse do skrajne točke."

200.000 priseljencev na leto?
Nestrinjanje obstaja sicer še pri vprašanjih davkov in javnih financ, a največje jabolko spora je vprašanje priseljevanja. Največji zaveznik CDU-ja, bavarska Krščansko-socialna unija, vztraja, da bi bila zgornja meja za število priseljencev na leto 200.000.

Zeleni so meji sicer nasprotovali, a naj bi bili pripravljeni na dogovor tudi glede tega vprašanja. Reuters je imel namreč vpogled v dokument, v katerem so Zeleni zapisali, da je bila predlagana meja za priseljence v zadnjih 25 letih prekoračena le petkrat.

Če koalicijskega sporazuma ne bo, bi lahko bile sklicane nove volitve. Stranke temu sicer nasprotujejo, saj se bojijo, da bi se na njih še dodatno okrepila skrajno desna Alternativa za Nemčijo (AfD), ki se je septembra prvič uvrstila v zvezni parlament.