Boris Johnson je trd zagovornik brexita. Foto: EPA
Boris Johnson je trd zagovornik brexita. Foto: EPA

V nagovoru poslancev je dejal, da "ne cilja na izid brez dogovora", vendar mora Združeno kraljestvo izstop brez dogovora ohraniti na mizi kot "pomembno pogajalsko sredstvo", saj morajo "iztržiti več od trenutnega dogovora z EU-jem", navaja BBC.

Nekdanji zunanji minister se vrača. Foto: EPA
Nekdanji zunanji minister se vrača. Foto: EPA

"Po treh letih in dveh zamujenih rokih moramo 31. oktobra zapustiti EU," je Johnson poudaril, da vsakršna zamuda pomeni poraz. Izstop iz Unije je bil sprva predviden za 29. marec.

"Zamik pomeni poraz. Zamik pomeni Corbyna," nekdanji minister meni, da bi vnovični odlog pomenil poraz konservativne stranke in zmago laburistov pod vodstvom Jeremyja Corbyna na naslednjih volitvah.

V laburistični stranki so ocenili, da razprava med konservativci glede brexita "postaja skrb vzbujajoča, smešna in nepremišljena".

Ob podpori nekaterih konservativnih poslancev so v poslansko zbornico vložili predlog, na podlagi katerega bodo poslanci 25. junija znova prevzeli nadzor nad delom parlamenta in vložili zakonodajo, s katero bi preprečili brexit brez dogovora.

Bruselj odgovarja Johnsonu: Seveda boste plačali

Evropska komisija se je medtem odzvala na Johnsonovo izjavo, da Združeno kraljestvo ne bo poravnalo "računa za ločitev" v vrednosti 39 milijard funtov (43,8 milijarde evrov), če EU Londonu ne bo ponudil boljših izstopnih pogojev. Združeno kraljestvo bo moralo poravnati svoje finančne obveznosti, kar je eden izmed pogojev za začetek pogajanj o prihodnjem trgovinskem dogovoru, so zatrdili v Bruslju.

Notranji minister Javid je v tekmi za premierski stolček pridobil podporo škotskih konservativcev. Foto: EPA
Notranji minister Javid je v tekmi za premierski stolček pridobil podporo škotskih konservativcev. Foto: EPA

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je v torkovem intervjuju za Politico spet zatrdil, da se EU ne bo znova pogajal o izstopnem sporazumu, ki skupaj s politično izjavo o prihodnjih odnosih sestavlja dogovor o brexitu.

Deset kandidatov za naslednika Mayeve

Johnson je eden od glavnih favoritov za naslednika Mayeve na čelu konservativne stranke in s tem tudi na premierskem položaju. Za položaj vodje konservativcev se poteguje še devet drugih kandidatov. Notranji minister Sajid Javid je pridobil podporo škotskih konservativcev.

Poslanci konservativne stranke bodo o kandidatih prvič glasovali v četrtek, nato pa predvidoma še večkrat prihodnji teden. Izbrali bodo dva kandidata, o katerih bo nato odločilo članstvo stranke. Novi vodja konservativcev in s tem premier naj bi bil znan do konca julija.