Rdeče spodnjice so postale simbol nasprotnikov češkega predsednika Zemana. Foto: Reuters
Rdeče spodnjice so postale simbol nasprotnikov češkega predsednika Zemana. Foto: Reuters
Ztohoven
Umetniški kolektiv Ztohoven je leta 2015 nad predsedniško palačo češko zastavo zamenjal z rdečimi spodnjicami. Foto: EPA
Andrej Babiš in Miloš Zeman
Predsednik Zeman je Babišu podelil že dva mandata za sestavo vlade. Foto: Reuters

V zadnjem času zdravje 73-letnega Zemana v državi vzbuja vse večjo zaskrbljenost, zato so mediji ugibali, da bo na nepričakovani izredni novinarski konferenci predsednik morda sporočil svoj odstop.

Vendar pa je Zeman, znan po svojem žaljivem in sovražnem odnosu do medijev, konferenco izkoristil za sežig velikanskih rdečih spodnjic. "Opravičujem se novinarjem, katerih inteligenco sem preizkusil, kot vedno, zaman," je predsednik nagovoril zbrane novinarje v vrtovih praškega gradu, kjer je sedež predsednika, obkrožen s svojim tiskovnim predstavnikom, pomočniki in gasilci.

Nekatere televizije so dogodek prenašale v živo. "Čas spodnjega perila v politiki je minil," je po sežigu dejal Zeman in pred odhodom s prizorišča novinarjem dejal: "Žal mi je, ker ste izpadli majhni idioti, tega si resnično ne zaslužite."

Rdeče spodnjice so leta 2015, ko so aktivisti češko zastavo nad predsedniško palačo zamenjali z velikanskimi rdečimi spodnjicami, postale simbol nasprotnikov predsednika, je na Twitterju sporočil češki novinar Filip Horký.

Rdeče spodnjice kot simbol nasprotnikov
Umetniški kolektiv Ztohoven, odgovoren za potegavščino, trdi, da so rdeče spodnjice protestna zastava, ki simbolizira nezdravo tesne stike, ki jih ima po njihovi presoji nekdanji komunist Zeman z Rusijo in Kitajsko. Zamenjavo zastave so izvedli aktivisti, preoblečeni v dimnikarje, spodnjice pa je nato Zeman po poročanju BBC-ja od urada za državno lastnino kupil za eno češko krono.

Umetniški kolektiv Ztohoven je po Zemanovi tesni zmagi za drugi mandat na januarskih predsedniških volitvah proti tekmecu Jiriju Drahošu izdelal majice in značke z rdečimi spodnjicami v protest proti vnovični izvolitvi. Z akcijo naj bi želeli povedati, da je čas za končanje obdobja umazanega perila v politiki, navaja Radio Praha.

Zeman je že pred tem imel vrsto neprimernih izpadov do novinarjev, ki jih je v preteklosti že označil za "gnoj". Ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu je maja lani dejal, "da bi bilo treba novinarje likvidirati". Oktobra lani se je celo pojavil na novinarski konferenci z igračo kalašnikovko v roki, na kateri je pisalo "za novinarje".

Socialdemokrati vendarle podprli Babiša
Češki predsednik je tudi velik podpornik milijarderja in voditelja stranke ANO Andreja Babiša, ki mu je kljub vmesni nezaupnici že dvakrat podelil mandat za sestavo vlade. Kot kaže, bo zdaj Babišu vendarle uspelo sestaviti vlado, saj so člani čeških socialdemokratov (ČSSD) končali glasovanje o koaliciji z Babišem in jo s 60 proti 40 odstotki podprli.

Socialdemokrati naj bi v novi vladi dobili pet ministrskih mest. Največ pogajanj je predvidenih za položaj zunanjega ministra, ker predsednik Zeman ne podpira socialdemokratskega kandidata za položaj, evropskega poslanca Miroslava Pocheja.

Podporo novi vladi so že napovedali češki komunisti, ki sicer ne bodo del koalicije. Vsem trem strankam naj bi skupaj uspelo dobiti večino v parlamentu, in sicer 108 od 200 sedežev.

Domnevna zloraba sredstev ne vzbuja zaupanja
Stranka ANO je oktobra lani zmagala na parlamentarnih volitvah, a so potencialni koalicijski partnerji vse do zdaj zavračali sodelovanje zaradi kazenskih obtožb na račun Babiša v povezavi z domnevno zlorabo subvencij EU-ja.