73-letni Zeman je dobil nov petletni mandat. Foto: Reuters
73-letni Zeman je dobil nov petletni mandat. Foto: Reuters
Jiři Drahoš
Protikandidat Jiři Drahoš je v družbi žene Eve Zemanu čestital za zmago. Foto: Reuters
Zeman ponovno češki predsednik

Po skoraj vseh preštetih glasovih 73-letni Zeman vodi z 51,64-odstotno podporo, protikandidat Jiři Drahoš je prejel 48,35 odstotka glasov. Volilna udeležba je bila 66,6-odstotna, kar je več kot na volitvah pred petimi leti.

Po objavi izidov se je Zeman svojim podpornikom zahvalil za "zadnjo politično zmago", s čimer je nakazal, da po izteku novega mandata odhaja v politični pokoj, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Drahoš se je medtem zahvalil podpornikom rekoč, da "njihova energija ne bo zapravljena, ne glede na izid". Poraz je že priznal, čestital Zemanu in mu zaželel veliko moči in zdravja.

V prvem krogu 12. in 13. januarja je Zeman med vsemi devetimi kandidati dobil največ glasov, 38,56 odstotka. Drahoš je predvsem po zaslugi velike podpore v Pragi in drugih večjih čeških mestih v prvem krogu volitev prejel 26,6 odstotka glasov. Vse ankete so v drugem krogu napovedovale tesen izid.

Vloga predsednika na Češkem je v veliki meri protokolarna, ima pa tudi nekaj pomembnih pooblastil. Med drugim igra vlogo pri imenovanju vlade, imenuje ustavne sodnike in podpisuje zakone.

Zeman je premierju Andreju Babišu obljubil drugo priložnost za oblikovanje vlade, potem ko njegova manjšinska vlada pretekli teden v parlamentu ni prestala glasovanja o zaupnici. Trenuten Zemanov mandat se sicer izteče 8. marca.

Zeman predstavnik revnejših slojev
"Zeman zastopa revnejše sloje z nižjo izobrazbo, ki pretežno živijo zunaj mest in v revnejših pokrajinah. In temu je tudi prilagodil svojo predvolilno kampanjo," je za francosko tiskovno agencijo AFP ocenil politični analitik univerze Palacky v češkem mestu Olomuc Tomaš Lebeda.

Dodal je, da je Zeman kandidat, ki ima dolgoročno, sistematično zunanjo politiko, ki je osredotočena na Rusijo in Kitajsko. "Gre za kandidata, ki ga zahodni politiki pravzaprav ne sprejemajo."

Rodil se je 28. septembra 1944 v Kolinu na osrednjem Češkem. Po izobrazbi je ekonomist in velja za pragmatika. Govori angleško in rusko. Med letoma 1968 in 1970 je bil član komunistične partije, a so ga iz stranke izključili, ker je nasprotoval vdoru čet Varšavskega pakta v takratno Češkoslovaško.

Med letoma 1998 in 2002 je bil premier. Leta 2003 se je prvič potegoval za predsedniški položaj. Takrat so na Češkem predsednika države volili še v parlamentu. Doživel je poraz, saj ga med drugim niso podprli nekateri poslanci stranke ČSSD, ki jo je sam ustanovil. Deset let pozneje je znova kandidiral na prvih neposrednih volitvah češkega predsednika in zmagal.

Nasprotnik uvedbe evra
Znan je po svojih vulgarnih izjavah in žalitvah svojih nasprotnikov. Tako je leta 2016 Čehe pozval k oboroževanju pred prihajajočim "muslimanskim superholokavstom", Evropsko unijo pa obsoja, da je popolnoma brez strategije. Znan je kot oster kritik tako evropske begunske politike kot sankcij Unije proti Rusiji in nasprotnik uvedbe evra v državi.

Zeman ponovno češki predsednik