Foto: EPA
Foto: EPA

V Avstriji so oblasti predstavile podrobnejši načrt odpiranja šol. Avstrijski minister za izobraževanje Heinz Fassman je pojasnil, da načrt zadeva vse učence, stare med šest in 14 let. Učenci, starejši od 15 let, ki niso v zadnjem letniku šolanja, se bodo v učilnice vrnili 29. maja.

Pouk bodo znova začeli 18. maja, razredi pa bodo razdeljeni na polovico, pri čemer bo polovica učencev oziroma dijakov šolo obiskovala od ponedeljka do srede, druga polovica pa v četrtek in petek. Naslednji teden se bosta skupini otrok zamenjali.

Pisnega preverjanja znanja v letošnjem šolskem letu ne bo več
Do poletnih počitnic v avstrijskih šolah, ki so zaradi novega koronavirusa zaprte od 16. marca, ne bo pisnih preverjanj znanja, prav tako ne bo pouka telesne in glasbene vzgoje. Minister Fassman ocenjuje, da je uspešnost do 16. marca "trdna podlaga" za končno oceno, v katero pa morajo učitelji vključiti tudi domače naloge v času pouka na daljavo, poroča ORF.

V osnovnih šolah, ki imajo v Avstriji štiri razrede, bodo vsi uspešno končali razred, tako da ne bo ponavljanja razreda, za višje razrede bo odločitev glede ponavljanja sprejeta na ocenjevalni konferenci.

V šolah bodo morali spoštovati določena higienska pravila. Brez zaščitnih mask bodo učenci lahko samo, ko bodo sedli v šolske klopi v razredu. Naenkrat bo lahko v razredu največ 11 otrok.

Na Dunaju se bodo prihodnji teden začeli odpirati tudi zasebni in javni vrtci, ki so tam brezplačni. V prvi fazi bodo lahko v vrtec začeli hoditi otroci samohranilcev in zaposlenih staršev, ki doma ne morejo zagotoviti varstva. Od 4. maja bodo v vrtce povabili še otroke z govorno-jezikovno motnjo, edince in otroke, ki so tik pred vstopom v šolo, so navedli na predstavništvu mesta Dunaj v Ljubljani.

Od 15. maja bodo znova odprti tudi verski objekti po državi. Za vsakih 20 kvadratnih metrov površine bo dovoljen samo en vernik, med verniki pa bo tudi obvezna medsebojna razdalja najmanj dveh metrov. Za poroke in pogrebe bodo še naprej veljala enaka pravila. Teh obredov se lahko udeležijo samo najtesnejši družinski člani.

Kako pandemijo doživljajo Slovenci na Dunaju?

Avstrija: Ischgl ne želi več oznake "smučarsko zabavišče"
Avstrijsko smučišče Ischgl, ki je bilo središčno žarišče izbruha novega koronavirusa v državi, želi spremeniti svojo usmeritev in se umakniti od oznake "smučarsko zabavišče". Smučarsko središče, ki leži blizu stičišča Avstrije, Italije in Švice, se je dolgo promoviralo kot "alpska Ibiza".

S smučarskim središčem je neposredno in posredno povezanih več kot 800 primerov okužb v Avstriji, še več sto pa tudi z okužbami v drugih državah, kamor so turisti okužbo "odnesli".

"Preiskali bomo dogajanje v preteklih letih, in če bo to potrebno, naredili spremembe," je po poročanju Guardiana dejal župan mesta Werner Kurz, potem ko se je v mestu po več kot mesecu dni končala karantena. Ob tem je dejal, da je oznaka smučarsko zabavišče nepoštena, saj je ponujanje različne zabave le del ponudbe. Je pa dejal, da se bo z lokalnimi ponudniki pogovoril o potrebnih spremembah.

Španija: Otroci bodo lahko za eno uro odšli od doma

Dobre novice iz Španije: Najmanj umrlih ter več ozdravelih

V Španiji je za covidom-19 v zadnjih 24 urah umrlo 367 ljudi, kar je najmanj v zadnjem mesecu dni, je sporočilo špansko ministrstvo za zdravje.

Španija je tretja najbolj prizadeta država v pandemiji koronavirusne bolezni 19, za ZDA in Italijo. Doslej je za dan z najmanj žrtvami pandemije veljal 22. marec, ko so v Španiji našteli 394 umrlih za covidom-19.

Katalonski bolnišnični delavci. Foto: EPA
Katalonski bolnišnični delavci. Foto: EPA

Doslej so v Španiji potrdili 219.764 primerov okužbe z novim koronavirusom, od tega 2796 v zadnjem dnevu. Od četrtka je ozdravelo 3105 bolnikov.

"To je prvič od izbruha epidemije, da je število ozdravelih višje od števila na novo okuženih," je dejal predstavnik španskih zdravstvenih oblasti Fernando Simon, ki je ocenil, da je to dobra novica.

Najhuje prizadeta Madrid in Katalonija
Skupno je v Španiji umrlo 22.524 ljudi. Pandemija je najhuje prizadela pokrajino Madrid, kjer je umrlo 7765 ljudi. Sledita ji Katalonija s 4393 smrtnimi žrtvami ter Kastilja-Manča, kjer je covid-19 doslej zahteval 2259 življenj.

Špansko ministrstvo za zdravje je še sporočilo, da je med okuženimi z novim koronavirusom tudi 35.295 zdravstvenih delavcev.

V Italiji padec števila aktivnih primerov

Dobre novice prihajajo tudi iz Italije, kjer so po vsej državi zaznali padec števila aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom. Upada tudi število obolelih brez simptomov, je na novinarski konferenci v Rimu povedal vodja italijanskega inštituta za javno zdravje Silvio Brusaferro.

Povedal je še, da je trenutno največ okužb z novim koronavirusom v domovih za starejše, v krogu družine in med opravljanjem dela. Dejal je tudi, da je bilo aprila več okuženih žensk. Pandemije po njegovih besedah še ni konec, zato je še naprej treba dosledno upoštevati ukrepe za zajezitev bolezni.

Italijanski zdravstveni minister Robreto Speranza je sporočil, da je krivulja okužb padla, zato lahko Italija v prihodnost zre z zaupanjem, vendar tudi s previdnostjo.

Italijanski premier Giuseppe Conte je sporočil, da je "iskanje in razdelitev cepiva edini način za zmago v tej bitki". Napovedal je, da bo Italija zaščitila svoje prebivalce in počasi zagnala "ekonomski in socialni motor".

Strogi higienski ukrepi in ohranjanje razdalje med ljudmi bodo ostali tudi po ponovnem odprtju Italije. Foto: Reuters
Strogi higienski ukrepi in ohranjanje razdalje med ljudmi bodo ostali tudi po ponovnem odprtju Italije. Foto: Reuters

Zadnji dan manj umrlih, a porast okužb
V zadnjih 24 urah je umrlo 420 ljudi, kar je najmanj po 19. marcu, je sporočila civilna zaščita. Vendar je ob tem v porastu število novookuženih - zadnji dan so potrdili 3026 okužb, dan poprej 2646.

Število aktivno okuženih pada že peti dan zapored, v zadnjih 24 urah padlo z 106.848 na 106.527. Na intenzivni negi je 2173 ljudi, 94 manj kot v četrtek.

Po Italiji so sicer v zadnjih dveh dneh opravili več kot milijon testov, poroča Reuters.

Skupno je od 21. februarja umrlo 25.969 ljudi, več smrtnih žrtev kot v Italiji imajo le še v ZDA. Število potrjenih okužb je naraslo na 192.994.

Rahljanje ukrepov v štirih tednih?
Italijanski časniki ugibajo, da bo vlada ukrepe rahljala v prihodnjih štirih tednih. Časnik Corriere della Sera poroča, da bodo 27. aprila znova zagnali proizvodnjo kmetijske in gozdarske opreme. 4. maja bi lahko odprli tekstilne tovarne in zagnali modno industrijo, teden dni zatem pa ponovno odprli trgovine z oblačili, obutvijo in usnjenimi izdelki. V zadnji fazi, 18. maja, naj bi odprli bare, restavracije in frizerske salone.

Postopen ponovni zagon Italije bodo po napovedih spremljali strogi higienski ukrepi, pravilo ohranjanja razdalje med ljudmi bo ostalo. Tako bo v trgovinah z manj kot 40 kvadratnimi metri lahko le po en kupec, v barih in restavracijah pa bodo morali zagotoviti najmanj meter razdalje med strankami.

Nova preiskava domov za starostnike v Lombardiji
Italijanske oblasti so v sklopu preiskav okužb v domovih za starostnike v Lombardiji uvedle preiskavo proti vodilnim v milanskem domu za starejše Pio Albergo Trivulzio, kjer je od začetka epidemije umrlo več kot 150 oskrbovancev. V tej ustanovi so domnevno prikrivali podatke o okuženih, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Skrb vzbujajoče so tudi razmere v domu za starejše v kraju Mediglia blizu Milana, kjer je umrlo 69 od 150 oskrbovancev. Karabinjerji so to ustanovo danes preiskali, potem ko so sorodniki žrtev vložili ovadbo proti pristojnim.

Razkuževanje picerije Matozzi v Campanii, ki bo po 45 dneh zaprtja začela dostavljati hrano na dom. Foto: Reuters
Razkuževanje picerije Matozzi v Campanii, ki bo po 45 dneh zaprtja začela dostavljati hrano na dom. Foto: Reuters

Švedska z rekordnim številom okuženih

Švedska, ena redkih evropskih držav, ki ni strogo omejila gibanja prebivalcev, je v zadnjem dnevu sporočila rekorden porast novih okužb, in sicer 812, poroča Guardian.

Skupno število okuženih na Švedskem je naraslo na 17.567. Število smrtnih žrtev se je povzpelo na 2152 (131 v zadnjem dnevu). Na intenzivni negi so doslej zdravili skupno 1256 bolnikov.

Švedska vlada zagovarja državljansko odgovornost namesto obveznih pravil. Zaprli so srednje šole, prepovedali zborovanja več kot 50 ljudi, prebivalcem pa naročili, naj se izogibajo nenujnim potovanjem, delajo od doma in ostajajo v zaprtih prostorih, če so starejši od 70 let ali se slabo počutijo. Trgovine, restavracije in osnovne šole so ostale odprte.

Ankete kažejo, da večina Švedov podpira vladno odločitev, vendar je več uveljavljenih znanstvenikov kritiziralo tako odločitev. Število smrtnih žrtev (2152) je glede na število prebivalcev še vedno precej nižje kot v Italiji ali Španiji, vendar večkrat višje kot v nordijskih sosedah, še navaja Guardian.

Francija prepovedala spletno prodajo nikotinskih izdelkov

Francija je prepovedala spletno prodajo izdelkov, ki jih kadilci uporabljajo pri odvajanju, kot so nikotinske žvečilke in obliži. Njihovo prodajo v lekarnah so ob tem močno omejili.

Odločitev je Francija sprejela po izsledkih bolnišnice v Parizu, da ena izmed sestavin v tobaku, morda nikotin, znižuje možnost okužbe z virusom SARS-CoV-2 pri kadilcih. Bolnišnica bo z nikotinskimi obliži izvedla dodatna testiranja, poroča Guardian.

V raziskavo so vključili 480 okuženih omenjene pariške bolnišnice, med katerimi jih je bilo 350 hospitaliziranih, drugi pa so imeli le blage simptome in so okrevali doma. Med tistimi, ki so bili sprejeti na zdravljenje v bolnišnici, srednja starost (mediana) je bila 65 let, jih je bilo 4,4 odstotka rednih kadilcev, med preostalimi, ki so se zdravili na domu, pa je bilo rednih kadilcev kar 44,3 odstotka.

Uveljavljeni francoski nevrobiolog Jean-Pierre Changeux ob tem domneva, da bi lahko nikotin preprečil vstop virusa v celice ter zmanjšal čezmerno delovanje imunskega sistema, kar je bilo ugotovljeno pri večini resnejših okužb z virusom.

Francoske zdravstvene oblasti sporočajo, da so izsledki bolnišnice sicer zanimivi, vendar kajenje še vedno letno v Franciji ubije 75.000 ljudi, kadilci pa imajo ob morebitni okužbi z novim koronavirusom bolj zapletene simptome bolezni covid-19.

Država na pomoč Renaultu in Air France
Finančni minister Brune Le Maire je ob tem oznanil, da država načrtuje sedem milijard evrov pomoči za letalskega prevoznika Air France ter pet milijard evrov za proizvajalca avtomobilov Renault v obliki državnega posojila.

Skoraj 20.000 mrtvih v Veliki Britaniji

V Veliki Britaniji je v bolnišnicah v zadnjem dnevu umrlo 684 ljudi, s čimer se je skupno število smrtnih žrtev covida-19 povzpelo na 19.506.

Okuženih je 143.464 ljudi, v zadnjem dnevu 5.386. Skupno so na Otoku doslej izvedli 612.000 testiranj.

Britanska vlada je medtem vzpostavila spletno stran, na kateri lahko "ključni delavci" naročijo test na novi koronavirus, vendar se je stran zrušila že nekaj ur po zagonu, poroča BBC.

Minister za promet Grant Shapps je pojasnil, da se spletna stran ni zrušila, temveč so samo zelo hitro zapolnili vseh 16.000 razpoložljivih mest za test na domu. Spletna stran bo tudi v prihodnje "zaprta", potem ko se bo število mest zapolnilo, je pojasnil.

Češka dovoljuje druženje do 10 ljudi

Sorodna novica Dan zaznamovali odzivi na razkritja o dobavi mask

Kot je napovedal češki minister za zdravje Adam Vojtech, so se zaradi padca števila novookuženih odločili za rahljanje ukrepov. Tako je znova dovoljeno druženje več ljudi, in sicer do 10, potem ko je bilo zaradi zajezitve dovoljeno le druženje dveh ljudi. Kmalu bodo odprli tudi številne trgovine, drugi ukrepi pa bodo še ostali v veljavi.

Po Vojtechovih besedah so bili ukrepi sprejeti, da bi preprečili prevelik pritisk na bolnišnice, zdaj pa jih lahko začnejo rahljati. K temu so jih pozvali tudi številni gospodarstveniki in nekateri zdravstveni strokovnjaki, medtem ko epidemiologi svarijo pred prehitrim opuščanjem ukrepov.

Tisti, ki bodo želeli v tujino, bodo morali po vrnitvi predložiti potrdilo o negativnem testu za novi koronavirus, sicer bodo morali v dvotedensko karanteno. Doslej so lahko šli v tujino le tisti, ki so šli na obisk k svojcem, zdravniki in poslovneži. Omilili so tudi omejitve za tujce, in sicer bodo v državo dovolili študentom in tujim poslovnežem iz držav članic EU-ja.

Minister za industrijo Karel Havliček je dejal, da bodo večino trgovin odpirali postopno, po nemškem in avstrijskem modelu v intervalu 14 dni. V ponedeljek bodo odprli trgovine, velike do 2500 kvadratnih metrov, knjižnice in fitnescentre. Nakupovalne centre in frizerske salone naj bi odprli 11. maja, restavracije, hotele, gledališča in večino drugih storitev pa 25. maja. Bari in restavracije bodo lahko svoja vrata odprli 11. maja, a bodo lahko sprva gostom stregli zgolj na zunanjih terasah, od 25. maja pa tudi v notranjosti.

Na Češkem so v četrtek začeli prostovoljno testirati za odkrivanje protiteles za novi koronavirus. Foto: EPA
Na Češkem so v četrtek začeli prostovoljno testirati za odkrivanje protiteles za novi koronavirus. Foto: EPA

Sodišče v Pragi je že pred odločitvijo vlade nekatere ukrepe za zajezitev novega koronavirusa na Češkem razglasilo za nezakonite. Gre za omejitev gibanja v javnosti in zaprtje trgovin. Ukrepa bi morala sprejeti vlada, ju je pa ministrstvo za zdravje, je pojasnilo sodišče. Vlada ima do ponedeljka čas, da ukrepa sprejme na ustrezen način. Šele nato naj bi začela veljati.

Na Češkem je bilo doslej potrjenih 7138 primerov okužb, umrlo je 210 ljudi. Kot je še dejal Havliček, bodo, če se bo trend upadanja novih okužb znova obrnil navzgor, ukrepe znova zaostrili.

Belgija začenja rahljati ukrepe 11. maja

Belgija je po številu okužb glede na število prebivalcev med najhuje prizadetimi državami v Evropi. Belgijci se počasi pripravljajo na rahljanje ukrepov. Trenutno so odprte le trgovine s hrano, pohištvom, vrtni centri in lekarne.

Neprehrambne trgovine bodo odprli 11. maja, pri čemer bodo še naprej veljali strogi ukrepi, kot je vzdrževanje razdalje. Osnovne šole bodo svoja vrata za prve učence odprla od 18. maja.

Številne evropske države rahljajo karantene

Na Poljskem še mesec dni zaprte šole

Na Poljskem bodo šole, vrtci in univerze zaprti še mesec dni, do 24. maja, poroča BBC. Poljski minister za šolstvo Dariusz Piatkowski je sporočil še, da bo matura potekala med 8. in 29. junijem, pri čemer ne bo ustnega dela mature. Na Poljskem so doslej potrdili 10.759 okužb, umrlo je 463 ljudi.

Budimpešta: Skoraj 300 okužb v domu za ostarele

V enem izmed domov za ostarele v Budimpešti so potrdili najmanj 284 okužb z novim koronavirusom. Vlada Viktorja Orbana in župan prestolnice Gergely Karacsony iz opozicijskih vrst odgovornost za to pripisujeta drug drugemu. Med skoraj 300 okuženimi jih je doslej umrlo 28. Doslej je na Madžarskem umrlo 239 ljudi, potrjenih je okoli 2300 primerov okužbe.

Vladni predstavnik medicinske stroke zatrjuje, da najmanj teden dni v domu ni bilo zdravnika. Orban je ob tem nakazal, da bi lahko v prihodnosti proti mestu pravno ukrepal. Karacsony je obtožbe zavrnil kot laži. Dodal je, da je bil vladni predstavnik medicinske stroke prisiljen "igrati politično vlogo". Pridružil se je tudi 41 drugim županom, ki so v odprtem pismu Orbanu zahtevali več testiranj v domovih za ostarele. Gre za župane, ki ne prihajajo iz vrst vladajočega Fidesza.

Med sprejetimi ukrepi je tudi Orbanova odločitev, da mora biti parkiranje po vsej državi brezplačno, občine pa morajo del davkov prenesti na interventni sklad za spopad s pandemijo. Lokalne oblasti so tako izgubile pomemben del finančnih sredstev. Budimpešta bo kmalu na "robu bankrota", je posvaril njen župan.

Rusija: Skoraj 69.000 okuženih

V petek so v Rusiji potrdili 5849 novih primerov okužbe, s čimer se je skupno število okuženih povišalo na 68.622. V zadnjem dnevu je umrlo 60 ljudi, skupno 615, je sporočil ruski center za krizne razmere.