Milano. Foto: Reuters
Milano. Foto: Reuters

Za posledicami novega koronavirusa je v Italiji doslej umrlo več kot 25.000 ljudi, kar Italijo uvršča na drugo mesto po številu smrtnih žrtev za ZDA. Potrjenih okužb je doslej 187.325, kar Italijo uvršča na 3. mesto, za ZDA in Španijo. Za temi številkami se skriva na tisoče žalostnih zgodb družin, ki so izgubile svoje bližnje, številni med njimi se zaradi okoliščin niso mogli zadnjič posloviti, kar je za mnoge najbolj boleče.

V sredo se je število smrtnih žrtev znižalo na 437, dan predtem jih je bilo 534, skrb vzbujajoče pa je, da se je povečalo število novookuženih, in sicer na 3370, potem ko jih je bilo v torek 2729.

Kot smo poročali, bodo 4. maja začeli postopno rahljati ukrepe.

Luca Fusco iz Bergama, ki je zaradi covida-19 izgubil svojega očeta, je na Facebooku ustanovil skupino NOI Denunceremo (Prijavili bomo), v kateri svoje izkušnje delijo tisti, ki so zaradi novega koronavirusa ostali brez svojcev. "Ne želimo finančne odškodnine," pravi Fusco. "Naš glavni cilj je zadostiti pravici s kazenskega vidika: če je nekdo odgovoren, potem želimo, da ga obtožijo in privedejo na sodišče."

Cilj skupine ni, da bi obtožili zdravstvene delavce, temveč posameznike na vodilnih političnih položajih, ki lahko da so podcenjevali virus, pravi Fusco. "Zdravstveni delavci so prav tako žrtve kot tisti, ki so umrli," je prepričan. Kot pravi, je zdravstveni sistem v Italiji decentraliziran, odgovornost pa je tistih, ki so na čelu regij in ki odločajo o smernicah za bolnišnice. "Če se sodnik odloči, da je primer utemeljen, potem se bo odgovornost ugotavljala na regionalni ravni."

Trenutno že poteka več vzporednih preiskav, ena med njimi v bolnišnici v Alzano Lombardu, kjer najprej niso prepoznali simptomov bolezni, kar je omogočilo njeno širitev po bolnišnici in mestu.

Tožilci po Lombardiji preiskujejo tudi možne primere zanemarjanja in nenaklepnih umorov v povezavi z več sto smrtmi v domovih za starejše. Smrti v domovih za starejše niso zajete v uradne statistike, enako velja s številnimi, ki so umrli na svojih domovih in niso bili testirani na novi koronavirus, poroča Guardian.

Tudi v zdravniških organizacijah in sindikatih napovedujejo pravno ukrepanje v povezavi s smrtmi 144 zdravstvenih delavcev, večina od njih je umrla, potem ko so zboleli zaradi pomanjkanja zaščitne opreme ob začetku epidemije v državi.

Nadzor v Benetkah. Foto: Reuters
Nadzor v Benetkah. Foto: Reuters

Robert Lingard, Italijan, ki živi v Londonu, je vložil ovadbo na tožilstvo v Brescii, potem ko sta za novim koronavirusom umrla dva sorodnika, še trije so okuženi. Tožilca je pozval, naj preveri, ali so bile kampanje na začetku epidemije, s katerimi so prebivalce v Milanu in Bergamu spodbujali, naj živijo kot običajno, naj gredo v bare, restavracije in trgovine, dejanje malomarnosti, ki se ga da kazensko preganjati.

"Italijanske oblasti so se zavedale agresivnosti virusa, kar se tiče njegovega širjenja in smrtnosti, saj so imele informacije iz Kitajske, Singapurja in Južne Koreje," pravi Lingard. "In zavedale so se tudi, kakšne ukrepe morajo sprejeti za preprečenje širjenja. Toda kljub temu so oblasti v Milanu in Bergamu zanikale nevarnost in ignorirale kakršno koli previdnost glede skrbi za javno zdravje."

V Facebookovi skupini je veliko zgodb, ki opisujejo izkušnje posameznikov, ko je bila pri njihovih svojcih zmotno diagnosticirana gripa. Številni med njimi so zaradi bolezni izgubili oba izmed staršev, med žrtvami pa so tudi številni mlajši, poroča Guardian.

18-letna Martina Salerni je 10. aprila ostala brez svojega 54-letnega očeta. S kašljem in vročino je bil doma osem dni, preden so ga sprejeli v bolnišnico v Abruce, ki je med najmanj prizadetimi pokrajinami v državi. "Njegovi prvi simptomi niso kazali na noben alarm – do tega je prišlo šele, ko je imel težave z dihanjem," je zapisala 18-letnica. "Naša žalost se je zdaj prelevila v jezo, zahtevamo pravico. Naša zgodba je enaka zgodbam številnih drugih družin. Kdor koli je naredil napako, mora prevzeti odgovornost," je prepričana.

Pravnike čaka veliko dela

Odvetnica v Codognu Elena Gazzolla pravi, da bo velik izziv ugotoviti, kdo je odgovoren za kaj in tudi, kakšne so pravne podlage za tožbe svojcev. V Italiji običajno tožbe vložijo organizacije potrošnikov za največ 100 tožnikov. Po njenem mnenju bo po koncu epidemije steklo veliko pravnih postopkov. "Pravniki proučujejo zadevo in zbirajo dokumente, da bi videli, ali obstajajo pravne osnove za tožbe ali odškodninske tožbe," pravi odvetnica, na katero se je doslej v povezavi s tem obrnilo pet ljudi, ki so v epidemiji izgubili svojce.