Milorad Dodik je dejal, da bo vztrajal pri mirni razdružitvi BiH-a. Foto: Reuters
Milorad Dodik je dejal, da bo vztrajal pri mirni razdružitvi BiH-a. Foto: Reuters

"BiH ne more obstati iz enakega razloga, zaradi katerega ni mogla obstati Jugoslavija. V BiH-u so trije narodi. Dva od njih, Hrvati in Srbi, sta zelo nezadovoljna. Muslimani si prizadevajo vzpostaviti unitarno državo, v kateri bi bili dominanten narod," je dejal vodja bosanskih Srbov.

Dodal je, da politika Srbov v BiH-u ni usmerjena k odcepitvi, pač pa govorijo o "drugi možnosti, ki temelji na oceni, da BiH ne bo uspešen kot država". "Če je tako, je najboljši razhod na civiliziran način," je dodal.

Ob tem je dejal, da Srbi "ne bodo začeli vojne za odcepitev", in ponovil, da je razhod najboljša možnost, "če ne moremo živeti skupaj". Dejal je tudi, da BiH obstaja kot država samo zaradi pritiska mednarodne skupnosti. "To je eksperiment tujcev."

Po njegovem prepričanju visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH-u Christian Schmidt nima pravice uvajati zakonov v BiH-u. "Prvo, kar predlagam, je, da tujci končajo upravljanje te države, saj je (BiH) edina kolonija, ki trenutno obstaja v Evropi. Naj nam dovolijo najti konsenz, če je mogoče," je še dejal Dodik.