Milorad Dodik. Foto: EPA
Milorad Dodik. Foto: EPA

Spomnil je, da so jih zapustili po lanski uvedbi prepovedi zanikanja vojnih zločinov, tudi genocida v Srebrenici.

Na novinarski konferenci v Banjaluki je Dodik v ponedeljek zatrdil, da bodo v skladu z odločitvami parlamenta Republike Srbske njeni predstavniki še naprej sodelovali pri delu predsedstva, sveta ministrov in parlamenta BiH-a, ko bodo presodili, da je to v interesu te srbske entitete.

To bodo po njegovih besedah delali, dokler ne bo rešeno vprašanje omenjenega "vsiljenega" zakona nekdanjega visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH-u Valentina Inzka, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Potem ko se je prejšnji petek sešel s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, ki ga je pozval k vrnitvi predstavnikov Republike Srbske v institucije BiH-a, je Dodik še dejal, da bodo skušali najti načine za odpravo razlogov, zaradi katerih ne sodelujejo v teh institucijah in da bodo o tem govorili v prihodnjih dneh z vsemi akterji, tudi opozicijo. "Ni mala stvar, ko te predsednik Srbije prosi, da naj se vrnemo v institucije," je dodal.

Govoril je tudi o sankcijah, ki so jih ZDA uvedle proti njemu zaradi ogrožanja stabilnosti BiH-a in regije tudi zaradi napovedi umika Republike Srbske iz niza osrednjih državnih institucij.

ZDA je obtožil, da so na strani Bošnjakov. Posebnega odposlanca ZDA za Zahodni Balkan Gabriela Escobarja pa je obtožil, da "ima potencial, da lahko ukaže likvidacijo". Spet je tudi kritiziral visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH-u Christiana Schmidta, poroča portal klix.ba.