Foto: EPA
Foto: EPA

Med tistimi, ki jim zavračajo vstop in jih zapirajo, so tudi Evropejci, ki imajo v Veliki Britaniji razgovore za delo, razkriva Guardian. Tiso za časopis spregovorili o svojih travmatičnih in ponižujočih izkušnjah izgona, čeprav pravila britanskega notranjega ministrstva eksplicitno dovoljuje vstop brez vizuma tistim, ki imajo razgovore za službo.

K naraščanju pridržanj je prispevala zmeda glede tega, ali lahko državljani EU-ja raziskujejo britanski trg dela, nato pa se vrnejo domov s ponudbo, da lahko zaprosijo za delovni vizum.

V drugih primerih prišleki očitno kršijo pravila, kot je tisto, ki zdaj prepoveduje državljanom EU-ja sprejemanje neplačanih pripravništev.

Brexit je krepko otežil življenja na obeh straneh Rokavskega preliva. Foto: EPA
Brexit je krepko otežil življenja na obeh straneh Rokavskega preliva. Foto: EPA

Na letališču v Gatwicku so samo v 48 urah prejšnji teden pridržali in izgnali najmanj ducat evropskih državljanov, večinoma mlajših žensk. Nekatere od njih so poslali v dve uri vožnje oddaljen center za pridržanje Yarl’s Wood v Bedfordshiru, kjer so bili zaradi pandemije covida-19 zaprti v sobe.

"Še vedno sem v šoku"

Med tistimi, ki so jih v zadnjem času pridržali, so državljani Španije, Italije, Francije, Bolgarije, Portugalske, Češke in Grčije. Nekega Francoza so na letališču v Edinburgu imeli v pridržanju kar 48 ur.

Ena od pridržanih Špank, 25-letna María iz Valencie, je za Guardian povedala, da je, kot mnogi drugi v pridržanju, mislila, da lahko raziskuje trg dela do najmanj oktobra, še posebej, ker je že živela in delala v veliki Britaniji.

Ko so ji obmejni organi na Gatwicku dejali, da jo bodo izgnali, je ponudila, da si plača polet nazaj še isti dan. A so jo namesto tega poslali v Yarl’s Wood, kjer je preživela tri dni, v nobenem trenutku pa ji niso povedali, koliko časa bo še morala ostati tam. "Še vedno sem v šoku," je dejala. Ko so jo izpustili, so ji izdali odlok za preventivno karanteno na domu njene sestre v Londonu, potni list so ji zaplenili, do pravne pomoči pa ni imela dostopa.

Nekateri so na letališčih obtičali za 24 ur, druge so premestili v centre za pridržanje. Foto: AP
Nekateri so na letališčih obtičali za 24 ur, druge so premestili v centre za pridržanje. Foto: AP

Namesto k fantu za 24 ur v pridržanje

24-letna Eugenia iz Baskije je medtem nameravala na Otoku poiskati službo, se nato vrniti domov v Bilbao in zaprositi za delovni vizum, nato pa se spet vrniti v Anglijo, kjer živi njen fant, ki dela v zdravstvu.

Imela je povratno letalsko vozovnico in izpolnjen formular z vsemi podatki, a so jo na Gatwicku zaprli v sobo za pridržanje za 24 ur in ji odvzeli prenosni telefon. Spala je na zložljivi postelji v sobi s šestimi, preden so jo poslali domov na letalo za Barcelono.

Pravi, da je bila celotna izkušnja tako travmatična, da je zdaj obupala nad tem, da bi se preselila k fantu. "Ne bom se vrnila. Nočem ponovno skozi vse to. Ideja, da bi se preselila v Veliko Britanijo, se mi gnusi."

Tako Maria kot Eugenia sta med prestajanjem svojih izkušenj spoznali še celo vrsto Evropejcev (polovico sob za pridržanje so zapolnjevali Evropejci), pridržanih zaradi podobnih razlogov.

Letalske družbe nočejo biti policisti

Mnoge Evropejce, ki so izkusili obravnavo na britanskih letališčih, je povsem minilo se še kdaj vrniti v Veliko Britanijo. Foto: AP
Mnoge Evropejce, ki so izkusili obravnavo na britanskih letališčih, je povsem minilo se še kdaj vrniti v Veliko Britanijo. Foto: AP

Luke Piper iz aktivistične skupine the3million, ki nadzira obravnavo evropskih državljanov v Veliki Britaniji po brexitu, pravi, da so pravila konfuzna, mejno policijo pa obtožil čezmerne agresije. "Absolutno nobene potrebe ni pošiljati nekoga v Yarl’s Wood, če lahko do izgona prebivajo pri svojcih," je poudaril.

Eugenii so dejali, da je za to kriv njen letalski prevoznik, Vueling, ki da je ne bi smel spustiti na letalo. A Vueling zavrača to, da bi morale letalske družbe preverjati potnike iz EU-ja, ampak naj za to poskrbi država potnikovega cilja. Obmejna policija na letališču v Barceloni poroča o vrsti podobnih primerih potnikov, ki se vračajo iz Velike Britanije, in pravi, da ne razumejo, kako se to lahko dogaja, saj da britanskih državljanov, ki vstopajo v Španijo, ne obravnavajo tako.

Britansko notranje ministrstvo trdi, da so nova pravila jasna in se jih da zlahka preveriti na spletu. A na spletu je tudi jasno navedeno, da se obiskovalci brez delovnih vizumov "lahko udeležujejo sestankov, konferenc, seminarjev in razgovorov" ter se "pogajajo o dogovorih in podpisujejo pogodbe".

Pravni strokovnjaki zdaj terjajo od oblasti pojasnila, španske oblasti pravijo, da položaj "spremljajo", iz Evropske komisije pa so dejali, da so zaradi dogodkov "zaskrbljeni".