Recep Tayyip Erdogan. Foto: EPA
Recep Tayyip Erdogan. Foto: EPA

Nova ureditev bo koristila ljudem, ki so začeli delati pred septembrom leta 1999, ko se je spremenil zakon, ki ureja pogoje za upokojitev, ter tistim, ki imajo 20–25 let delovne dobe.

Pred Erdoganovim ukrepom je bila zahtevana upokojitvena starost določena pri 58 letih za ženske in pri 60 letih za moške. Ni jasno, koliko bo nov sistem stal. Erdogan je sicer rekel, da je do takojšnje upokojitve upravičenih 2,25 milijona ljudi. V Turčiji je trenutno 13,9 milijona upokojencev. Država ima približno 85 milijonov prebivalcev.

Organizacije, ki zagovarjajo pravice delavcev, so več let protestirale proti zahtevani starosti za upokojitev in zahtevale, da bi se morala od delavcev zahtevati le izpolnitev obveznega števila delovnih dni. Odločitev naj bi povečala priljubljenost Erdogana pred junijskimi predsedniškimi in parlamentarnimi volitvami.

Erdoganova vladajoča stranka AKP je prejšnji teden močno povišala minimalno plačo. Država se sicer spoprijema z inflacijo, padcem vrednosti lire in močnim znižanjem življenjskega standarda.