Borrell je ponovil stališče Evropske unije, da niso bile volitve 9. avgusta niti svobodne niti pravične, Unija pa ne priznava prirejenih izidov.

Visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell je med drugim dejal, da si Belorusi zaslužijo poštene volitve. Foto: EPA
Visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell je med drugim dejal, da si Belorusi zaslužijo poštene volitve. Foto: EPA

Lukašenko: Nikogar nismo prosili, naj prizna ali ne prizna volitev
Beloruski predsednik se je na trditve iz Bruslja odzval s posmehom. "Nikogar nismo prosili, naj prizna ali ne prizna naših volitev, da prizna ali ne prizna legitimnost vnovične izvolitve predsednika," je v odzivu dejal Lukašenko. Lukašenko se je odzval na srečanju s kitajskim veleposlanikom Cui Čimingom. Dejal je tudi, da je bila njegova slovesna zaprisega v skladu z belorusko ustavo.

Lukašenkova prisega spodbudila nove proteste

Borrell: Prisega nasprotuje volji velikega dela beloruskih prebivalcev
Dolgoletni voditelj Belorusije Lukašenko je namreč v sredo na slovesnosti, ki ni bila vnaprej napovedana, v Minsku prisegel za šesti mandat. Po navedbah volilne komisije je Lukašenko prejel več kot 80 odstotkov odstotkov glasov, opozicija pa trdi, da so bile volitve prirejene.
"Ta 'prisega' neposredno nasprotuje volji velikega dela beloruskih prebivalcev, kar je bilo izraženo v številnih in mirnih protestih brez primere, ki potekajo vse od volitev, ter služi le nadaljnji poglobitvi politične krize v Belorusiji," je pred tem sporočil Borrell. Stališče Evropske unije je po njegovih besedah jasno: beloruski državljani si zaslužijo pravico, da jih predstavljajo tisti, ki jih bodo svobodno izbrali na novih, vključujočih, transparentnih in verodostojnih volitvah.

Od beloruskih oblasti pričakuje, da se bodo vzdržale nadaljnje represije
Poudaril je pogum beloruskih prebivalcev, ki kljub represiji oblasti še naprej mirno protestirajo za demokracijo in svoje temeljne pravice, ter izrazil solidarnost EU-ja in podporo njihovi demokratični pravici do izvolitve predsednika na svobodnih in poštenih volitvah pod nadzorom Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse). Od beloruskih oblasti EU pričakuje, da se bodo nemudoma vzdržale nadaljnje represije in nasilja nad ljudmi ter brezpogojno izpustile vse priprte, vključno s političnimi zaporniki. Unija je prepričana, da je edina pot naprej vključujoč nacionalni dialog in pozitiven odziv na zahteve po novih volitvah. "Glede na trenutne razmere EU preučuje svoje odnose z Belorusijo," je še zapisal Borrell.

Ciper sankcije proti Belorusiji pogojuje s sankcijami proti Turčiji
V EU-ju zaradi blokade Cipra, ki zahteva sankcije proti Turčiji, še vedno ni soglasja o sankcijah proti odgovornim za volilne goljufije in nasilje v Belorusiji. Politično rešitev bodo poskušali poiskati voditelji EU-ja na vrhu, ki je bil s konca tega tedna preložen na naslednjega.