Foto: Reuters
Foto: Reuters

Posnetki, ki so jih objavili lokalni mediji, prikazujejo zamaskirane pripadnike varnostnih sil, ki so vlekli protestnike z ulic in v kombije. Čeprav to ni v skladu z belorusko zakonodajo in mednarodnim pravom, moški na sebi niso imeli identifikacijskih številk.

Po poročanju AFP-ja se je v središču mesta na Shodu za pravico zbralo več deset tisoč protestnikov. Ljudje so se peš odpravili v središče mesta, saj so postaje podzemne železnice zaprte, oblasti so onesposobile tudi mobilno medmrežje.

Pripadniki varnostnih sil, ki odstranjujejo in aretirajo protestnike, so po pravilu zamaskirani. Foto: Reuters
Pripadniki varnostnih sil, ki odstranjujejo in aretirajo protestnike, so po pravilu zamaskirani. Foto: Reuters

Ob palači republike so oboroženi vojaki v bojni opremi. Tudi v stranskih ulicah so pripravljeni pripadniki varnostnih oblasti. Močno zastražena z vojaki je tudi predsedniška palača.

Tudi v drugih beloruskih mestih potekajo protesti proti Lukašenku, med drugim v Grodnu, Gomelu in Vitebsku.

Hekerji razkrivajo policiste

Hkrati s protesti pa so anonimni hekerji danes objavili osebne podatke tisoč policistov. S tem so se želeli maščevati za aretacije protestnikov, ki naj bi jih v zaporu tudi mučili in pretepali. Vlada vse tovrstne obtožbe zavrača.

Zvestoba varnostnih sil je ključna za Lukašenka, da se lahko obdrži na oblasti, navaja Reuters. "Dokler se aretacije nadaljujejo, bomo še naprej množično objavljali osebne podatke," so sporočili hekerji. "Nihče ne bo ostal anonimen, niti pod masko."

Vlada je sporočila, da bo poiskala in kaznovala odgovorne za objavo osebnih podatkov, ki so naglo zaokrožili po spletu.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Tihanovska bodri protestnike

Podporo protestnikom je danes izrazila opozicijska voditeljica Svetlana Tihanovska, ki je pozvala rojake, naj nadaljujejo boj za državo, v kateri je vredno živeti. Podporo je izrazila tudi aretirana Marija Kolesnikova. "Vredno se je boriti za svobodo. Ne bojte se biti svobodni," je sporočila iz pripora.

V Belorusiji je že v soboto potekal shod žensk, na katerem so aretirali več kot 400 ljudi, od tega so jih do danes izpustili 385, so sporočili z notranjega ministrstva.

Množični protivladni protesti v Belorusiji potekajo že vse od volitev 9. avgusta. Lukašenko, ki je na oblasti že 26 let, se je razglasil za zmagovalca volitev. Po uradnih podatkih naj bi prejel 80,1 odstotka glasov in tako osvojil že šesti predsedniški mandat. Opozicija meni, da je na volitvah dejansko zmagala njena kandidatka Tihanovska.

V Belorusiji protesti tudi ta konec tedna