Foto: Reuters
Foto: Reuters

Pohodu proti dolgoletnemu beloruskemu predsedniku Aleksandru Lukašenku so sledile številne aretacije protestnic. Te so na shodu med drugim zahtevale nove predsedniške volitve brez Lukašenka. Zahtevale so tudi izpustitev vseh političnih zapornikov in kazenski pregon policijskega nasilja.

Na shodu na osrednjem trgu Komarovski so protestnice glasno vzklikale gesla, kot so "Ne pozabljamo", "Ne predamo se" in "Lukašenka v policijsko vozilo za prevoz zapornikov". Številni vozniki so s trobljenjem izražali solidarnost s protestnicami.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Med prijetimi protestnicami se je znašla tudi 73-letna Nina Baginska, ki velja za ikono protestnega gibanja in je znana po svojem boju proti komunizmu še iz obdobja nekdanje Sovjetske zveze.

Ženska solidarnost

Pohod ženske solidarnosti, kot so poimenovali protestni shod, je najprej potekal po več ulicah beloruske prestolnice brez policijskega posredovanja. Podobne proteste beloruskih žensk so danes pripravili tudi v drugih mestih po državi.

V Belorusiji vse od 9. avgusta potekajo vsakodnevni protivladni protesti. Lukašenko, ki je na oblasti že 26 let, se je razglasil za zmagovalca volitev. Po uradnih podatkih naj bi prejel 80,1 odstotka glasov podpore.

66-letni Lukašenko si tako prizadeva za že šesti predsedniški mandat. Opozicija v državi meni, da je na volitvah dejansko zmagala njena kandidatka Svetlana Tihanovska.