Lukašenko se oklepa položaja, na katerem je od leta 1994. Foto: Reuters
Lukašenko se oklepa položaja, na katerem je od leta 1994. Foto: Reuters

Beloruska tiskovna agencija Belta je poročala, da je Lukašenko prisegel v beloruskem jeziku z desno roko na ustavi. Fotografije z dogodka ni objavila.

Po navedbah Belte je bilo na slovesnost v palači neodvisnosti v Minsku povabljenih več sto ljudi. Dogodek ni bil vnaprej napovedan.

Na slovesnosti je Lukašenko dejal, da je poskus revolucije v državi propadel. "To je naša skupna zmaga," je dejal. "Nismo le izvolili predsednika države. Ubranili smo svoje vrednote, svoje mirno življenje, suverenost in neodvisnost," je povedal.

"Moč beloruske vlade izhaja iz tega, da niti v najtežjih časih ni opustila svoje politike socialno usmerjene države," je še dejal Lukašenko. "Podpora upokojencem, velikim družinam, socialno ranljivim slojem družbe bo ostala načelo beloruske usmeritve v vseh okoliščinah," je dodal na slovesnosti.

Tabor opozicijske voditeljice Svetlane Tihanovske, ki trdi, da je dejanska zmagovalka volitev, je Lukašenkovo prisego označil za nezakonito. Vsakdo je lahko predsednik, so zapisali v sporočilu za javnost: "Vzameš ustavo, položiš nanjo roko, nekajkrat ponoviš 'prisežem', podpišeš list, na katerem piše 'jaz sem predsednik', in ga vtakneš v žep."

Lukašenko je prisegel po sporni zmagi na predsedniških volitvah 9. avgusta, na katerih je po navedbah volilne komisije dolgoletni voditelj, ki državo s trdo roko vodi že 26 let, prejel več kot 80 odstotkov glasov. Po volitvah so izbruhnili množični protesti proti Lukašenkovi oblasti.

EU Lukašenka ne priznava

Evropska unija je sporočila, da beloruske volitve niso bile ne svobodne ne pravične.

"Za nas je položaj jasen. Volitve z dne 9. avgusta imamo za goljufive," je Evropskemu parlamentu sredi meseca dejal visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell. "Lukašenka ne priznavamo za legitimnega predsednika Belorusije," je takrat dodal Borrell.