Avstrija nadzor na meji podaljšuje od leta 2015. Foto: BoBo
Avstrija nadzor na meji podaljšuje od leta 2015. Foto: BoBo

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je sporočilo, da Slovenija ne želi zaostrovati prehoda meje, še posebej zaradi bližajoče se turistične sezone, so zapisali na Twitterju.

Namero Avstrije, da znova podaljša nadzor na meji za šest mesecev, so že v torek označili za nesprejemljivo. Kot so še sporočili, obžalujejo tovrstno ravnanje avstrijskih oblasti, ko bo Evropska komisija prejela razloge za podaljšanje nadzora, pa se nameravajo na to ustrezno odzvati.

Glavar avstrijske Koroške: Ni pravega razloga za nadzor

Deželni glavar avstrijske Koroške Peter Kaiser je ocenil, da ni pravega razloga za podaljšanje nadzora na meji s Slovenijo. "Na podlagi pridobljenih podatkov in po posvetovanju z lokalnimi reševalnimi službami že dalj časa ni nobenega razloga za mejni nadzor med Koroško in Slovenijo, zato tudi ni razloga za njeno podaljšanje," je povedal Kaiser.

Dodal je, da mejni prehodi z Italijo, kjer zaznavajo povečano število prihodov prebežnikov, niso nadzorovani. Podaljšanje nadzora na meji z Madžarsko je medtem označil za verodostojnejšo odločitev, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Avstrijski notranji minister Gerhard Karner je v odzivu na izjave Kaiserja pojasnil, da odločitev o podaljšanju mejnega nadzora ne vključuje zgolj neposrednega mejnega nadzora, ampak tudi druge oblike nadzora na mejah z Italijo in Slovaško.

Glavar avstrijske Štajerske pozdravil nadzor

Foto: EPA
Foto: EPA

Podaljšanje nadzora na meji s Slovenijo in Madžarsko je medtem podprl deželni glavar avstrijske Štajerske Drexler. "Nezakonite migracije je treba dosledno preprečevati in se boriti proti tihotapljenju beguncev. Zato podpiram odločitev notranjega ministra o nadaljnjem podaljšanju mejnega nadzora," je povedal za APA.

Pojasnil je, da se bodo tovrstni ukrepi sprejemali, dokler ne bo pravih rešitev na evropski ravni in učinkovitega varovanja zunanjih meja. "Takšni ukrepi načeloma niso zaželeni, a dokler prispevajo k varnosti na Štajerskem, so nujni," je dodal.

Slovenska gospodarska zveza poziva k odpravi nadzora

Slovenska gospodarska zveza (SGZ) s sedežem v Celovcu je medtem avstrijske oblasti pozvala k takojšnjemu sprejetju ukrepov za odpravo nadzora na meji s Slovenijo. Poudarila je, da je podaljševanje nadzora po letu 2015 povzročilo velike gospodarske težave in ovire za podjetja, ki poslujejo med državama.

Organizacija je prepričana, da bi morala biti gospodarska dejavnost med državama olajšana, saj sta Avstrija in Slovenija pomembni trgovski partnerici. Nadzor na meji pa ovira prosto pretakanje blaga, storitev in ljudi, kar vpliva na gospodarsko rast in razvoj v regiji.

Avstrija bo kmalu obvestila Evropsko komisijo

Avstrijski notranji minister Karner je v torek napovedal, da namerava Avstrija znova za pol leta podaljšati nadzor na meji s Slovenijo in Madžarsko. Kot je takrat dejal za avstrijski radio Ö1, je podaljšanje nujno zaradi velikega migracijskega pritiska, saj da nadzor na zunanjih schengenskih mejah ne deluje.

Sorodna novica Avstrija bo podaljšala nadzor na mejah s Slovenijo in Madžarsko. MZEZ: To je nesprejemljivo.

Dunaj namerava po ministrovih besedah Evropsko komisijo o novem podaljšanju nadzora na notranji schengenski meji obvestiti v prihodnjih dneh. Pri Evropski komisiji so glede namere Avstrije poudarili, da mora biti nadzor na notranjih schengenskih mejah izreden, časovno omejen in skrajni ukrep.

Avstrija nadzor podaljšuje od leta 2015

Avstrija je nadzor na mejah s Slovenijo in Madžarsko uvedla že leta 2015 na vrhuncu begunske krize, nato pa ga vsakega pol leta podaljšala za šest mesecev. Nazadnje je mejni nadzor podaljšala novembra lani, in sicer do 11. maja letos.

O vprašanju nadzora na notranjih mejah je že presojalo Sodišče EU-ja, ki je aprila 2021 sporočilo, da lahko država članica ob resni grožnji za svoj javni red ali svojo notranjo varnost znova uvede nadzor na svojih mejah z drugimi državami članicami, vendar pri tem nadzoru ne sme prekoračiti najdaljšega celotnega trajanja šestih mesecev.

Slovenija ob sklicevanju na sodbo Sodišča EU-ja, da podaljševanje nadzora na meji zaradi iste grožnje ni skladno s pravom EU-ja, pričakuje, da bo Avstrija izvajanje začasnega nadzora ukinila.