Radostni prebežniki na krovu Aquariusa. Foto: Reuters
Radostni prebežniki na krovu Aquariusa. Foto: Reuters
V Valencio je prispela tudi ladja Aquarius, s katere so se že izkrcali prebežniki. Foto: Reuters
Reševalna akcija prebežnikov je trajala dober teden. Foto: Reuters
Ladja Aquarius pristala v Valencii

.

Prva je v pristanišče vplula italijanska ladja Dattilo, na kateri je bilo 274 prebežnikov, nekaj pred 11. uro je prispel Aquarius, na katerem jih je bilo 106, nazadnje pa še ladja Orione, ki prav tako pripada italijanski mornarici, na njej pa je bilo 249 prebežnikov.

Španska novinarka Gabriela Sanchez, ki je bila na Aquariusu, je na Twitterju zapisala, da je bilo na ladji slišati vzklike in petje, ko so zagledali špansko obalo. Nevladna organizacija Zdravniki brez meja, ki ladjo upravlja skupaj s humanitarno organizacijo SOS Mediterranee, je na istem družbenem omrežju objavila fotografijo predstavnice organizacije, ki govori z ljudmi na ladji. "Ljudje so umirjeni in se veselijo prihoda v Španijo."

Španske oblasti jim bodo zagotovile brezplačno zdravniško oskrbo in prevajalce, prav tako pa so obljubile, da bodo proučile vsako prošnjo za azil. "Naša dolžnost je, da se izognemo humanitarni katastrofi in tem ljudem pomagamo v skladu s svojo obljubo o spoštovanju človekovih pravic," je dejal španski premier Pedro Sánchez.

Med prebežniki polovica mladoletnikov
274
prebežnikov z ladje je sprejelo okoli tisoč prostovoljcev Rdečega križa, poroča BBC. Med njimi je 123 mladoletnikov brez spremstva, 11 otrok starih manj kot 13 let in sedem nosečnic.

Diplomatski spor
Zaradi ladje Aquarius se je med Italijo in Francijo zanetil diplomatski spor, ko je Italija zavrnila omenjeno ladjo, nato pa še Malta – državi druga drugo obtožujeta, da ne dosegata svojih humanitarnih zavez in zavez v okviru EU-ja.

V prepir je posegla Španija, ki je dejala, da bo sprejela Aquarius. Francija, ki je medtem Rim razjezila z izjavo, da je odločitev o zavrnitvi ladje neodgovorna, je nato ponudila sprejetje prebežnikov, ki izpolnjujejo pogoje za dodelitev azila. Španija je v soboto sporočila, da je sprejela to ponudbo Pariza.

Število prihodov nižje
Po podatkih evropske mejne in obalne straže Frontex se je sicer število prihodov po osrednji sredozemski poti, ki vodi v Italijo, od lani zmanjšalo. To je predvsem posledica sodelovanja Italije z libijskimi oblastmi.

Število prihodov po vzhodni sredozemski poti, ki vodi prek Turčije in Grčije, ter zahodni sredozemski poti, ki vodi v Španijo, pa se je od lani občutno povečalo, je pojasnil namestnik vodje Frontexa Berndt Körner.

Dodal je, da so lani v najmanj 12 afriških in azijskih držav s 341 poleti vrnili okoli 14.000 prebežnikov, ki niso imeli nobene možnosti za pridobitev azila. Poleg tega je Frontex Interpolu posredoval podatke o 90.000 ljudeh.

ANGELA MERKEL ZA IZREDNI VRH O MIGRACIJAH

Nemška kanclerka Angela Merkel naj bi si prizadevala za pripravo izrednega vrha o migracijah s predstavniki vpletenih držav članic EU-ja, poroča časopis Bild, predvsem s predstavniki Grčije, Italije in Avstrije. Srečanje naj bi potekalo še pred rednim vrhom EU-ja, ki bo 28. in 29. junija. Nemška vlada je že zanikala navedbe časopisa.

Merklova se je sicer na domačem političnem prizorišču znašla v težavah zaradi razhajanj z notranjim ministrom Horstom Seehoferjem iz vrst bavarskega CSU-ja glede obravnave prebežnikov, ki prihajajo v Nemčijo. Seehofer si prizadeva za zaostritev politike in vztraja, da bi na nemških mejah zavračali vse prosilce za azil, ki so jih že registrirali v drugih članicah EU-ja. Merklova to odločno zavrača, češ da bi to spodkopalo evropsko solidarnost, in se zavzema za rešitev na evropski ravni.

Ladja Aquarius pristala v Valencii